Den gripna mannen sitter nu anhållen misstänkt för hot mot tjänsteman och våldtäkt bland annat. Foto: TT

Åtalas för grov våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

En man från Jönköpings kommun misstänks för grov våldtäkt mot barn. Han åtalas nu för övergreppen som ska ha skett mellan år 2013-2016.

– Jag har själv inte under mina år varit med om så många övergrepp mot en och samma person, säger kammaråklagare Anna Mårtensson.

Mannen som är i 40-årsåldern har medgett ett stort antal sexuella handlingar under den nämnda perioden och utredningen mot honom har nu lett fram till att han åtalas.

Flickan valde att berätta om övergreppen den 25 juni i år. De sexuella handlingarna har skett när flickan var mellan sju och tio år och Anna Mårtensson bedömer gärningarna som grova.

– Flickans och mannens uppgifter är i stora drag samstämmiga. Mannen har medgivit ett stort antal sexuella handlingar och påföljden kan förväntas bli flera års fängelse, säger Anna Mårtensson.

En gång i månaden

Mannen misstänks för att i genomsnitt en gång i månaden, sammantaget vid minst 36 tillfällen, ha föregripit sig på flickan.

– Flickan har beskrivit att det varit mer än en gång i månaden, mannen har medgivit ett något mindre antal, säger Mårtensson.

– Min klient medger en del av händelserna, men inte det antal som åklagaren hävdar, säger advokat Elisabeth Nygren.

Men hon anser inte att brottrubriceringen grov våldtäkt mot barn är korrekt.

Vilken brottsrubricering tycker du att det ska vara?

– Det kan jag inte säga nu, jag har inte hunnit arbeta med ärendet tillräckligt än.

Starkt rädsla att berätta

Hur mår flickan?

– Det kan jag faktiskt inte uttala mig om, men det är naturligtvis viktigt för henne att mannen gjort vissa medgivanden och att det blir ett åtal. Det är viktigt för hennes rehabilitering, säger Anna Mårtensson.

Hur kommer det sig att det ska ha pågått under så lång tid utan att det har upptäckts eller anmälts?

– För barn är det svårt att veta vad som är normalt och vad som förväntas av dem, och många barn känner också en stark rädsla för att berätta. Och så har det varit i det här fallet också. Flickan har inte vågat berätta förrän först i år.

Den 9 september är det rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.