Jönköping marathon 2017.

Bansträckningen för Jönköping marathon klar

Uppdaterad
Publicerad

Vackra vyer med löpning utmed tre sjöar och målgång på Munksjöbron. Det är vad löparna har att vänta under Jönköping Marathon den 19 augusti.

– Löparna kommer att få se många vackra platser, säger Tony Hatefnejad, som är med och arrangerar loppet.

Arbetet med att få till bansträckningen har pågått ett tag, men arrangörerna är nöjda med slutresultatet. Starten blir i Knektaparken klockan 09.00 den 19 augusti och målgången blir på Munksjöbron där en läktare kommer att byggas upp.

– Vi har haft en bra dialog med kommunen och länstrafiken när det gäller bansträckningen. Men det har varit mycket arbete med trafik som måste dras om och att göra banan publikvänlig, säger Tony Hatefnejad.

Spektakulär målgång

Målgången mitt på Munksjöbron var något som arrangörerna redan från början hade önskemål om.

– Det är lite inspiration från New York marathon där man har en riktig maffig målgång.

Bansträckningen bjuder på vacker löpning utmed Rosenlundsbankarna och sedan utmed Rocksjön och Munksjöns stränder för helmaran. Halvmaran går till Huskvarna och vänder där. Men bansträckningen för helmaran är enligt Tony Hatefnejad inte alltför tuff.

– Tror att den ska kunna bjuda löparna på bra tider. Jämfört med Stockholm marathon, som är ganska tuff när Västerbron ska passeras två gånger, är denna sträckning inte lika tuff. Här är ska löparna upp till Järstorp en gång, men vi kommer att musikunderhållning där och det kommer att bli mycket jubel för att peppa löparna, säger Tony Hatefnajed.

Var femte kilometer kommer det att vara vätskekontroller.

Även underhållning

Det kommer även att bli underhållning av artister kvällen före Jönköping Marathon. Då kommer Promoe och melodifestvalsaktuella Allyawan, som vuxit upp i Jönköping, att uppträda.

– Vi har några fler namn på gång.

Hur många anmälningar har ni just nu till de båda loppen?

– Totalt ligger vi väl runt 700 i dag, men då finns det en hel del företagsanmälningar som inte är registrerade ännu, säger Tony Hatefnajed.

Hur många deltagare hoppas ni på?

– Vi hoppas att vi ska nå runt 1.500 deltagare totalt i de båda loppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.