Foto: SVT

Barn ska skyddas från solen – även på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Under en dag på förskolan är barn ute mycket och utsätts därmed för mycket sol. Nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten att alla uteplatser ska ha ordentliga solskydd.

– Vi vet att bränner man sig i solen som barn då ökar risken att drabbas av allvarlig hudcancer som vuxen, säger Hélène Asp, enhetschef Strålsäkerhetsmyndigheten.

Hon menar att det är väldigt viktigt att skydda barnen och nu uppmanar myndigheten alla förskolor att se till att de har ordentliga solskydd på sina uteplatser.

Framför allt handlar det om att planera och skapa utemiljöer barnen vistas där de får naturliga solskydd.

Funktionsprogram

En kommun som kommit långt i det här arbetet är Vetlanda. Där har kommunen bland annat tagit fram ett funktionsprogram som föreskriver hur förskolornas lekplatser ska vara utformade för att skydda barnen från solstrålningen.

– Vi vill ha naturlig skugga, vi vill ha träd. Måste man ta ner dem när vi bygger ska vi ersätta med nya, säger Helene Gustavsson, verksamhetsutvecklare för förskoleverksamheten i Vetlanda.

Det handlar om naturliga solskydd som träd och närhet till djupare skogsmiljöer, men också om fasta skydd eller segeldukar över sandlådor och andra lekplatser.

Naturlig skugga bäst

Jönköping är en annan kommun som kommit långt i det här arbetet. Där har över 100 förskolor inventerats och åtgärdats.

– Det bästa är om det finns naturlig skugga, som träd, säger Leif Vestberg, lokalplanerare i Jönköping. Går inte det bygger vi spaljéer som ger bra skydd mot solen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.