Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunerna som inte erbjuder ”nattis”

Uppdaterad
Publicerad

I dag finns det ingen barnomsorg i Vaggeryds kommun på obekväm arbetstid. I länet är det bara Vaggeryd, Aneby och Gnosjö som inte erbjuder det i dagsläget. Nu ska i alla fall en av dem utreda behovet.

– Det blir spännande att se utfallet på den här enkäten, säger Ann-Margret Johansson som är verksamhetschef för förskolan i Vaggeryds kommun.

Föräldrar i Vaggeryd uppmanas just nu att svara på den enkät som kommunen sammanställt när det gäller behovet av barnomsorg på kvällar, helger och nätter.

– Vi får samtal då och då men det är svårt att veta hur behovet ser ut. Det kan ju finnas ett mörkertal som vi inte känner till, kanske löser man barnvakt med hjälp av vänner och släkt, säger Ann-Margret Johansson.

Barnföräldrarnas röst kan påverka politikerna

Den enkät som nu går ut till föräldrar i Vaggeryd rör behovet av omsorg för barn mellan 1-12 år. Det kan alltså handla om förskole- eller skolbarn som har föräldrar som arbetar nätter eller helger.

Om det finns ett stort behov så skulle det kunna bli aktuellt med omsorg på nätter och helger även i Vaggeryd, men det är något som politikerna får ta ställning till när enkäten har sammanställts tidigast i mars.

Redan verklighet på flera håll i länet

I Habo, Jönköping, Nässjö, Eksjö, Värnamo, Vetlanda och Gislaved finns idag barnomsorg på obekväma arbetstider i kommunens regi.

Några kommuner i länet erbjuder barnomsorg på kvällstid fram till 23.00. Så är det idag i Mullsjö och Tranås. Även i Sävsjö kan kommunen lösa kvällstidsomsorg vid behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.