Foto: SVT

Betalade över 12 miljoner för inhyrda socionomer

Publicerad

Under 2016 betalade Värnamo kommun 12.5 miljoner för att hyra in socionomer. Den stora kostnaden oroar medborgarförvaltningen.

Kostnaden för inhyrda socionomer har skjutit i höjden i Värnamo kommun. Värnamo Nyheter skriver att summan för 2016 landade på 12.5 miljoner kronor vilket kan jämföras med 2012 då kostnaden var betydligt lägre, drygt 475 000 kronor.

– Det här är väldigt oroande, det kan inte fortsätta så här. Men vi har inget bra svar på hur vi ska vända utvecklingen, säger Britt-Marie Södervall, biträdande förvaltningschef på medborgarförvaltningen på Värnamo kommun till tidningen.

Få sökande

Att rekrytera socionomer till kommunen har varit besvärligt. Man skulle i dagsläget behöva anställa tolv stycken omedelbart. Men få är intresserade.

– Det är otroligt få som söker, ibland har vi inte en enda sökande på våra tjänster. Vi hade nyligen en sökande på en tjänst och den personen hade inte adekvat utbildning så det gick inte anställa, säger Britt-Marie Södervall.

På grund av det läge som råder har tolv socionomer på konsultbasis tvingats hyras in. Enligt Värnamo Nyheter sker det från tre olika bemanningsbolag som upphandlats av kommunen och alltså till en kostnad på 12.5 miljoner kronor under 2016.

För samma summa skulle man, enligt tidningen, kunna få 25 socionomer eftersom de vid vanlig anställning kostar 500 000 kronor per år.

– Vi har ju inget val, vi måste ha folk på tjänsterna. Enligt lagen har vi en myndighetsutövning som vi ska sköta. Vi är väldigt tydliga med kostnaderna och informerar medborgarnämnden fortlöpande om läget, förklarar Britt-Marie Södervall

Hon fortsätter:

– Det här är jättesvårt och det är ett väldigt allvarligt läge, vi måste hitta en ny plan för att hitta folk och kunna behålla dem, säger Britt-Marie Södervall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.