Foto: SVT

Betaltjänster öppnar för fusk

Publicerad

Allt fler företag erbjuder betalning med mobilen via tjänster som Swish. Men från Skatteverkets sida ser man att tjänsterna även öppnar för skattefusk.

Swish och andra typer av betaltjänster ökar i popularitet både bland privatpersoner och företag. Men på Skatteverket ser man att betalsättet öppnar för fusk då många Swish-betalningar inte registreras och därför hamnar utanför bokföringen.

– Vi har ganska mycket uppenbart uppsåtligt fusk med det här med swish, man låter bli att betalslå själva försäljningen utan man flyttar pengarna och så nöjer man sig med det, säger Conny Svensson på Skatteverket.

Fler butiker

Men det är inte bara när det gäller tillfällig försäljning som betalsättet har ökat. Allt fler butiker, restauranger och caféer tar emot betalning via swish, men ändå uppger många privatpersoner att de inte blir erbjudna något kvitto.

– Till exempelvis hos min kiropraktor brukar jag betala med Swish, säger Maria Kopp.

Får du kvitto då?

– Hos min kiropraktor får jag det, men kanske inte när jag använder det på exempelvis festivaler.

Även Joakim Bengtsson använders sig av det ganska nya sättet att betala.

– Det är smidigt att swisha mellan kompisar, men jag har även använt det i butik.

Men de gånger han använt swish i butik har han inte fått kvitto. Det har heller inte Jönköpingsbon Rala Said fått.

Fler kontroller

För att minska den här typen av skattefusk gör Skatteverket regelbundna kontroller. Samtidigt uppmanare Skatteverket nu personer som använder sig av betaltjänster att ta emot kvitto för att försäkra sig om att försäljningen gått rätt till.

– Man ska bli erbjuden ett kvitto från försäljningen från själva kassadelen också. Inte bara ett kvitto på att man har swishat pengarna. Man ska även ha ett kvitto på att det här gäller som ett köp, säger Conny Svensson på Skatterverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.