Foto: Fredrik Persson/TT

”Bomben small precis vid mitt hem”

Uppdaterad
Publicerad

Europaparlamentarikern Kristina Winberg (SD) från Jönköping är en av de svenskar som finns i Bryssel, som på tisdagsmorgonen skakades av flera explosioner.

Kristina Winberg är på kontoret i parlamentet när vi når henne på telefon.

– Det känns obehagligt. Det är sirener överallt, berättar Kristina Winberg.

Terrorn i Bryssel

Första larmet om kom vid 08-tiden på morgonen. Det rapporterades då om två explosioner i avgångshallen på Bryssels flygplats. Uppgifter om uppemot 20 döda florerar och många ska ha skadats.

Tio minuter från bomben

Ytterligare en explosion ska sedan ha inträffat vi tunnelbanestationen Maelbeek i Bryssel, i närheten av flera EU-institutioner.

– Mitt hem är precis vid en av stationerna där en bomb exploderade. Jag lämnade hemmet bara tio minuter innan det small, säger Winberg.

Nu är det många som flyr från parlamentet. Kristina Winberg berättar att två av hennes medarbetare i staben försöker ta sig hem.

– Själv har jag valt att stanna kvar här. Det känns ändå säkrare just nu, säger hon.

Byggnaden avspärrad

Tanken var att hon själv skulle åka hem som i morgon onsdag med flyg. Nu vet hon inte vad som händer kommande dagar. Winberg berättar att en grupp italienska kollegor hon har pratat med på parlamentet nu flyr hem till Italien.

– De ska försöka ta sig hem med bil. Men jag vet inte ens om man kan komma ut från den här byggnaden just nu, fortsätter hon.

Parlamentet ska enligt Kristina Winberg ha förstärkt bevakningen med vakterna. Orsaken till explosionerna är ännu inte bekräftad. Flygplatsen liksom Bryssels tunnelbanenät har stängts ner och evakuerats. Kristina Winberg säger att det inte känns helt oväntat att det här händer i just Bryssel.

– Egentligen var det väntat att något skulle hända. Jag har säkert tänkt att det skulle hända i Bryssel faktiskt, den tanken har jag haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet