Foto: Arkivbild

Bostadsbristen slår hårt även mot arbetsgivare

Uppdaterad
Publicerad

Den akuta bostadsbristen som råder i landet slår även hårt mot arbetsgivare. Enligt organisationen Företagarna i Jönköpings län kräver allt fler arbetssökande i dag att företagen också ska ordna bostad.

– I löneförhandlingen kommer också frågan, kan ni hjälpa mig med bostad också? Det är ett bekymmer eftersom det är brist på bostäder på alla håll och kanter, säger Frida Boklund regionchef på Företagarna.

Vill inte veckopendla

Allt fler företagare i länet har idag svårt att locka till sig anställda på grund av den akuta bostadsbristen i landet. I dag ställer nämligen allt fler arbetssökande krav på att företagen ska hjälpa till med att skaffa en bostad.

– Det har framför allt varit inom IT-branschen och inom kockbranschen. Men jag skulle vilja säga att det gäller inom alla branscher. De får jobb där de även kan bo. Det blir viktigt att få en helhet, man vill inte veckopendla, säger Frida Boklund

Men varför har arbetssökande börjat ställa dessa krav nu?

– Nu har bostadsbristen blivit påtaglig oavsett var man bor i Sverige, säger hon.

Behövs fler bostäder

Enligt Frida Boklund måste arbetsgivarna i dag jobba på flera sätt för att kunna anställa den personal de behöver.

– Det handlar om att som företagare koppla sig samman med en fastighetsägare och fråga om de kan få hyra en lägenhet. Eller att företagaren har en bostad som de kan erbjuda den arbetssökande under en period. Det handlar också om att vi måste börja bygga bostäder. Eftersom det är bostadbrist så måste vi agera på det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.