Foto: Jan G Franzén

Brand i Tranås

Uppdaterad
Publicerad

Styrkor från flera räddningstjänster larmades vid femtiden på tisdagseftermiddagen till en fullt utvecklad brand i ett hus i Tranås. Huset rymmer boende, företag och Tranås kommuns IT-avdelning.

– Det brinner på en vind, säger Claes Löfgren på räddningstjänsten en kort stund efter att larmet kommit in.

Räddningsstyrkor från flera kringliggande kommuner skickades till platsen. Enligt de första uppgifterna rök det från taket och två personer ska vara skrivna på adressen uppger polisen.

Rökdykare arbetar

– Jag har fått en rapport om att räddningstjänsten har rökdykare inne. Det finns inga rapporter om skadade, säger Fredrik Kliman som är polisens presstalesperson när SVT Nyheter Jönköping talar med honom klockan 17:45.

På adressen finns även flera organisationer skrivna, bland annat Tranås kommuns IT-avdelning.

– De håller på att evakuera delar av sina grejer. Det finns dock back up som de kan sätta igång, säger räddningschef Bertil Fång om Tranås kommuns IT-system.

”Kan vara besvärlig”

Det var en person i grannhuset som larmade om att det rök från vinden. Strax efter klockan sju, två timmar efter larmet, är branden ännu inte under kontroll.

– Här kan tänkas finnas en del slutna utrymmen som gör att branden kan vara besvärlig, säger Claes Löfgren.

 Släckningsarbetet är mödosamt och det är trångt på vindsvåningen.

”Brunnit kraftigt”

– Det har brunnit kraftigt, vi har det inte under kontroll ännu. Vi jobbar med glödbränderna. Det är väldigt mycket bråte på vinden vilket gör det besvärligt. Vi ska få hit en container och slänga ut det för att de ska bli enklare, berättar Bertil Fång klockan 19:20.

Polisen har genomfört förhör med boende på adressen. I nuläget finns det inga uppgifter om vad som ha orsakat branden. Platsen kommer att spärras av för att undersökas av polisens kriminaltekniker.

Vid 21-tiden hade det lugnat ner sig på platsen.

–  Det har lugnat ner sig betydlig. Vi kommer att trappa ner på bemanningen, men vi kommer att ha kvar folk här hela natten. Förhoppningsvis är det någorlunda under kontroll nu, säger Bertil Fång.

Husets hyresgäster inklusive kommunens IT-avdelning kan nog räkna med vattenskadade lokaler efter släckningsarbetet, bedömer Bertil Fång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.