Foto: Kristin Renulf

Brist på undersköterskor i länet

Uppdaterad
Publicerad

Allt svårare att hitta personal inom offentlig sektor. Undersköterskor ett bristyrke i länet.

Idag presenterade Arbetsförmedlingen sin prognos för 2016 och 2017 där de spår en fortsatt positiv arbetsmarknad. Men det finns orosmoln.

Nya bristyrken

Till följd av att vi lever längre och att Jönköpings län får allt fler invånare så växer nya bristyrken fram. Främst inom den offentliga sektorn där 70 procent upplever att det är svårt att hitta personal.

– För första gången på länge är undersköterska ett bristyrke, säger Josef Lannemyr, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen i Jönköping.

De äldre kommer öka de kommande decennierna. Samtidigt ser vi att få personer valt vård och omsorgsutbildningar och det har gjort att det blivit brist på undersköterskor helt enkelt.

Svårare att hitta personal

Vi åker till Junegården i Jönköping som är ett av de äldreboenden där bristen märks. Enligt enhetschefen, Annelie Persson har det blivit allt svårare att hitta personal och speciellt inför semestern. Hon har lagt många timmar på att leta vikarier de senaste månaderna.

– Vi började redan i januari. Det är en tuff situation och vi kämpar in i det sista till semesterperioderna startar.

Just nu saknar sex av 20 personer som anställts på Junegården i sommar utbildning.

Även på Trädgårdens äldreboende i Huskvarna är det svårt att hitta behörig personal.

– Det var svårt förra året, men i år är det extra svårt och vi saknar många med utbildning, säger enhetschefen Jenny Wiberg Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.