Busschaufförer känner sig inte trygga kvällar och helger. Foto: SVT

Bussbolag vädjar om övervakningskameror

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har bolagen som kör kollektivtrafiken i länet försökt få tillstånd till kameraövervakning i länsbussarna och på regiontågen. Länsstyrelsen har sagt nej.

Men för att öka tryggheten för passagerare och chaufförer gör bolagen nu en ny gemensam ansökan om att få sätta upp kameror.

– Jag tycker att det är konstigt att vi inte får tillstånd, vi är utsatta hela tiden, chauffören är ensam, säger Roger Johansson, platschef på Sönebuss i Eksjö, som kör länsbussar på Höglandet.

– Vi har chaufförer som inte orkar köra heltid längre, de är rädda när de kör i synnerhet på fredags- och lördagskvällar. Det är skrämmande att det ska behöva vara så mycket stök som det är, fortsätter han.

Länsstyrelsen har sagt nej till kameraövervakning med motiveringen att passagerarnas integritet är viktigare än behovet av kameror.

Men på Sönebuss håller inte chaufförerna med.

– Jag förstår det till viss del, men å andra sidan så finns det ju kameror i varenda matbutik och om man sitter på bussen och blir filmad i en och en halv timme så är det ingen skillnad, menar Markus Jingåker, chaufför på Sönebuss.

Allvarliga incidenter

Tillsammans med andra chaufförer på andra länsbussarna har nu alla allvarliga incidenter dokumenterats. Dokumentationen kommer att ingå i den nya samordnade ansökan som är tänkt att få länsstyrelsen att ändra sig. Och exemplen är många:

Busschaufförerna har gått ihop för att få länsstyrelsen att ändra sig. Foto: SVT

– Nu det senaste hade jag en buss där någon ristat och bränt in hakkors, folk är fulla eller hotfulla och det blir allt vanligare att man vägrar att betala, berättar Markus Jingåker.

– Vi har också information om att det är någon person som åker med och blottar sig på bussarna – för småflickor.

Ungdomsgäng omringade bussen

Det finns bussbolag som fått hyra in vakter på vissa sena turer.

Bernth Stende vill inte längre jobba kvällar och helger. Foto: SVT

Bernth Stende vill inte längre jobba kvällar och helger sen han blev hotad av ett ungdomsgäng.

– ” Vi vet vem du är, så vi ska märka dig”, och det var ju inte så roligt att höra, sen omringade de bussen och började sparka och slå. Jag tog väldigt illa vid mig av den där situationen. Jag tar med mig den varje gång jag sätter mig i bussen och blir det en situation så är det här det första som kommer upp, berättar han.

Stadsbussarna har kameratillstånd

Länsbussarna söker samma typ av tillstånd som redan finns på stadsbussarna i Jönköping. Kamerorna spelar in men materialet används inte förrän det finns skäl för det.

Bolagen menar att kameraövervakning skulle kunna förebygga hotfulla situationer; vet man om att man är filmad kanske hoten minskar, samtidigt som risken att åka fast för ett brott blir större. Länstrafiken och polisen stöder bussbolagens ansökan.

– Polisen har ringt mig vid flera tillfällen och velat ha tillgång till film från bussen men jag säger det har vi inga, säger Roger Johansson, platschef på Sönebuss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.