Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
James Alkubba har varit bussförare i Jönköping i nio år. I klippet ovan berättar han om varför det passar honom så bra. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Busschaufför – ett sätt att bryta långtidsarbetslöshet

Uppdaterad
Publicerad

James Alkubba har jobbat som busschaufför i Jönköping i nio år. Han flyttade från Irak år 2008 och för honom blev jobbet ett sätt att komma in i det svenska samhället.

Just bussföraryrket är ett av de yrkena som bryter långtidsarbetslöshet.

I dag är det fler utrikesfödda än inrikesfödda som befinner sig i långtidsarbetslöshet i Jönköpings län.

Långtidsarbetslösheten bland Sverigefödda i Jönköpings län ligger på 0,9 procent. Bland utrikesfödda ligger den på 5,6 procent – vilket betyder att långtidsarbetslösheten är sex gånger så hög bland personer som är utrikesfödda, det visar siffror från SCB.

Vissa yrken bryter långtidsarbetslöshet

– 2021 gjorde vi en rapport som visar vilka yrken som oftast bryter långtidsarbetslöshet, bussförare var ett av dessa yrken, säger Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på arbetsförmedlingen.

Andra yrken är undersköterska, restaurangbiträde, städare och personlig assistent.

Fler utlandsfödda bussförare

Siffror från SCB visar att det är fler utrikesfödda som väljer att jobba som busschaufför i Jönköpings län. Totalt var det 403 bussförare med utländsk bakgrund i länet år 2021 medan 315 var inrikesfödda.

I klippet ovan berättar Tommy Sjögren, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Jönköpings län hur de jobbar för att bryta långtidsarbetslöshet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.