Anna Gamlén, fristidschef Gislaveds kommun. Foto: Kristin Renulf / SVT

Bygge av ny sportanläggning engagerar

Uppdaterad
Publicerad

En ny sportanläggning planeras att byggas i Gislaveds kommun och vilka behov som finns ska utredas av fritidsnämnden. Via en enkät på nätet och genom medborgardialoger ska invånarna få vara med och bestämma vad anläggningen ska innehålla.

Efter att enkäten på kommunens webbsida öppnades för drygt två veckor sedan, har redan över 300 svar kommit in. Det märks att intresset för en ny sportanläggning är stort och att ämnet engagerar.

– Vi är en kommun med väldigt stort föreningsengagemang och vi har många föreningar. Och då ehöver vi också kanske andra saker i en anläggning. Det kan till exempel handla om en hall med större matchkapasaitet än vad vi har idag. Och då låter vi befolkningen vara med och tycka, säger Anna Gamlén, fritidschef Gislaveds kommun.

Olika intressen

Filippa Remne är ingen flitig besökare av kommunens nuvarande sportanläggningar men hon tror att en dialog är bra.

– Jag visste inte att de skulle ha en men nu när jag vet är det inte omöjligt att jag kommer vara med. Jag skulle gärna vilja att det fanns en skatepark i Gislaved.

Inte heller Johan Josefsson besöker idrottshusen särskilt ofta men är ändå nöjd med det utbud som finns.

– Jag tycker att vi har det mesta i kommunen. Golfbana, cykling på Isaberg och skidåkning på vintern. Jag saknar inget.

Stort renoveringsbehov

Det var när simhallen i Smålandsstenar stängdes 2016 och den i Anderstorp togs över av en nybildad samhällsförening som fritidsnämnden fick uppdraget att starta en utredning om en ny sportanläggning. Simhallarna är byggda på 70-talet och många av de befintliga är gamla och behöver byggas om.

– Men det här handlar inte om att byta ut alla de som redan finns, utan om att en ny anläggning ska vara ett komplement, säger Anna Gamlén.

Klar om 10 år

Sammanställningen av medborgarnas svar ska vara klar någon gång i mars och hela utredningen vid årets slut. Men det dröjer innan en ny anläggning står klar att användas.

– Jag hoppas att vi har en inom 10 år.

Det är lång tid?

– Ja, men det tar tid att bygga en sådan här stor anläggning. Dels så måste man ha en detaljplan som möjliggör den här typen av byggnation och beroende på var den ska ligga måste man titta på logistik och trafiksituation och så vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.