Foto: Kristin Renulf/SVT

Fler anmäler sexuella ofredanden

Uppdaterad
Publicerad

På tio år har antalet anmälningar om sexuella ofredanden ökat med 86 procent i landet. Anna i Jönköping är en av de som anmälde och för hennes del blev också gärningsmannen dömd. – De säger att jag borde skämmas för att jag anmälde honom, att det kommer förstöra hans liv.

Under förra året anmäldes 316 fall av sexuellt ofredande i Jönköpings län enligt Brottsförebyggande rådet. Vilket är en ökning med 90 procent under en tioårsperiod. En av de drabbade är Anna. Hon är i 20-årsåldern och blev utsatt under insparken på studentkårens egna nattklubb Akademien i Jönköping.

– Från ingenstans tog en kille tag i mitt underliv, ganska hårt, det var därför jag reagerade så starkt, att det verkligen kändes, det var ett ordenligt tag. Det är inte bara stereotypiska gamla män som går och tafsar på unga tjejer, det är vanliga killar i min ålder, säger Anna.

Tryckte upp sin hand mellan hennes ben

Anna, som egentligen heter något annat, var på väg mot toaletterna med en väninna när en okänd man tryckte upp sin hand mellan hennes ben.

– En person som jag aldrig fått ögonkontakt med, som jag inte hade en aning om vem han var eller aldrig hade sett innan, tyckte att han hade rätt att ta på min kropp utan min tillåtelse. Det är klart att det inte känns bra, man känner sig förnedrad, säger Anna.

”Ingen skulle tro på mig”

Hon kontaktade direkt ordningsvakterna och polisanmälde händelsen, men hon trodde inte att det skulle leda till en dom.

– I samband med händelsen var det en självklarhet att anmäla, men i efterhand kände jag oroskänslor för att ingen skulle tro på mig när det blev rättegång. Jag kände mig ganska osäker. Jag tror att det är det som gör att tjejer inte anmäler för de tror att ingen kommer att tro på dem och att de kanske gör en för stor grej av det, säger Anna.

Dömdes i Tingsrätten

Den misstänkte mannen som också är i 20-årsåldern dömdes i tingsrätten för sexuellt ofredande och ska betala 80 dagsböter samt 5.500 kronor i skadestånd.

– Jag hoppas att andra tjejer inte ska se mig som en förebild, utan snarare exemplet. Bara för att man inte har konkreta bevis betyder inte det att händelsen är helt otrovärdig. Det kan fortfarande bli en dom av det.

”De säger att jag borde skämmas”

Annas omgivning har stöttat henne i beslutet att anmäla, men hon har också fått negativa reaktioner.

– Det är bara killar som varit negativa, men bara några få. De har tyckt att det är en överdrift att anmäla. Att jag gjorde en stor sak av ingenting. De säger att jag borde skämmas för att jag anmälde honom, att det kommer att förstöra hans liv.

På vilket sätt menar de att du kommer förstöra hans liv?

– Nu är han dömd för sexuellt ofredande, att det kommer att stå i hans brottregister i ett antal år. De menar att han inte kommer att kunna få jobb. På något sätt tycker de att det är mitt fel, men jag har fått tillräckligt mycket positivt stöd för att inte behöva ta åt mig av det där, säger Anna.

Anmälda brott

Sexuella ofredanden

2006: 5114

2007: 5161

2008: 6065

2009: 6541

2010: 6892

2011: 6734

2012: 6430

2013: 7614

2014: 8697

2015: 7890

2016: 9536

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.