Dagmamma ett utdöende yrke

Uppdaterad
Publicerad

Dagmammorna är på väg att försvinna. På tio år har omkring hälften av alla dagbarnvårdare i Småland försvunnit.

Carina Jonsson och Ing-Marie Lind är dagbarnvårdare i Huskvarna. Carina har jobbat som dagbarnvårdare i mer än tjugo år och brinner för sitt jobb. 

– Det är fritt och jag får möta så många härliga människor, säger hon.

Efterfrågan minskar

Men troligtvis är dagmamma, eller dagbarnvårdare som det heter numera, ett jobb som är på väg att dö ut. En rundringning till de största kommunerna i Småland visar att antalet dagbarnvårdare har sjunkit de senaste tio åren och att det i flera kommuner bara finns mellan fem och tio dagbarnvårdare.

I den största kommunen, Jönköping, finns något fler men det har sjunkit från 180 stycken för tio år sedan till cirka 100 idag.

– Det beror på flera saker. Förskolan har byggts ut, efterfrågan har minskat från föräldrarna och vi har också svårare att rekrytera dagbarnvårdare, säger Ylva Magnusson, chef pedagogisk omsorg i Jönköpings kommun.

Trender styr

Ylva Magnusson tror att det handlar om trender. På 70-talet var det många som gärna ville fortsätta vara hemma efter föräldraledigheten och som tog möjligheten att arbeta som dagbarnvårdare. I dag har de flesta en utbildning och vill ut i yrkeslivet och arbeta utanför hemmet.

– Det kan nog vara en del som drar sig för att öppna upp sitt hem också, hela familjen måste ju vara med på det om man ska ha dagbarn, säger Carina Jonsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.