Foto: TT

Dagbarnvårdare ska lösa förskolekrisen

Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att få fram platser till alla barn inom förskolan. Nu hoppas Jönköpings kommun att kunna locka fler att bli dagbarnvårdare. På så sätt skulle fler barn kunna få en plats i ett familjedaghem.

Yrket dagbarnvårdare har mer eller mindre varit på väg att dö ut. Antalet anställda dagbarnvårdare har under decennier minskat.

– Det har varit ett yrke i skymundan, säger Carina Sörman, chef inom den pedagogiska omsorgen i Jönköpings kommun.

Men nu kan det vara på väg att vända. Åtminstone i Jönköpings kommun. Där hoppas man nu att locka fler till yrket igen.

– Vi har ju hela tiden vägrat att tro att det skulle vara ett yrke på utdöende. Vi tycker att det är ett viktigt alternativ till förskolan, säger Carina Sörman.

Läs också: ”Ett jättebra yrke”

Platsbrist i förskola

Fler dagbarnvårdare skulle också kunna vara ett sätt att delvis lösa den platsbrist som råder inom förskolan. På många håll i kommunen är det svårt att få fram förskoleplatser i samma takt som det föds barn och det är ju även brist på förskollärare. Med en kampanj under hela året ska kommunen marknadsföra yrket dagbarnvårdare.

I dag finns en viss efterfrågan på just att få en plats för sitt barn i familjedaghem istället för en förskoleplats. I delar av kommunen är det några som står i kö eftersom det inte finns familjedaghem där. Totalt finns idag 45 familjedaghem i Jönköpings kommun.

Hemmiljö

– Vi tror att barn som är i familjehem får en trygghet i den lilla gruppen och kan växa som individ. Det kan vara en lugnare miljö i ett hem med färre barn och inte så många olika vuxna, säger Carina Sörman.

Men finns det inte risk att omställningen sedan blir väldigt stor för barnet när det är dags för skolan med större grupper?

– Det finns inget som tyder på att barn som gått hos dagbarnvårdare skulle klara den omställningen sämre, tvärtom, säger Carina Sörman.

De dagar som den ordinarie dagbarnvårdaren är ledig så får barnen i dag vara i lite större grupper i en pol-lägenhet. Där får de också träffa fler vuxna och andra barn.

– Det blir en bra mix med oftast en liten grupp i hemmet, men ibland en lite större grupp, för barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.