Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kläderna och hör mer om projektet i klippet. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

De delar ut gratis studentkläder – se när SVT:s reporter stylas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha sett elevers oro och ångest inför studenten bestämde sig socialpedagogen Stina Wennerstrand och kuratorn Jon Millback på Bäckadalsgymnasiet att agera. Nu har de samlat in hundratals gratis studentplagg att hämta ut inför såväl mottagning som bal.

Syftet är både att underlätta för studenterna ekonomiskt och att hjälpa dem ta ansvar för miljön. Informationen om studentkläderna har gått ut till flera gymnasieskolor i kommunen. Mest fokus har legat på balkläder.

Under måndagen 8 april hade de ett event, riktat mot eleverna på Bäckadalsgymnasiet, där det fanns möjlighet att hämta ut kläder för den annalkande balen och studentfirandet.

– Vi hade kontaktat våra kollegor på andra skolor att elever de vet är i behov av eller skulle vara intresserade också fick komma. Så det kom elever från andra skolor också, berättar Jon Millback dagen efteråt.

Hoppas det sprids nationellt

Uppemot 30 plagg gick åt. Framåt finns möjligheten att boka in en individuell tid med Stina och Jon om man skulle vara i behov av kläder. Nästa läsår hoppas de att initiativet sprids nationellt.

– Jag har kollegor och vänner i Göteborg som hört av sig till mig och sagt att det verkar fantastiskt bra. De ser problemet också, hos deras ungdomar, berättar Jon Millback.

”Pressat och tufft av många skäl”

Han säger att han märker av ångesten och oron inför studenten hela tiden i sitt yrke.

– Det är inte bara i Jönköping och på Bäckadalsgymnasiet utan det är nationellt. Det är pressat och tufft att vara tonåring i dag och på väg ut i arbetslivet av många olika skäl.

I klippet hör du hur många plagg som kommit in – och ser SVT:s reporter Viktor Fridén testa utbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.