Foto: SVT

De försvarar länets färger i OS

Uppdaterad
Publicerad

Kanotisten Sofia Paldanius, Jönköping, och golfaren David Lingmerth, Tranås, och dressyrryttaren Patrik Kittel, som tävlar för Tranås ridklubb är de idrottare från länet som Sveriges olymiska kommitté har tagit ut till OS-truppen till Rio de Janeiro.

Totalt får 152 svenska atleter åka till de olympiska spelen i Rio de Janeiro som inleds den 5 augusti. Det står klart när Sveriges Olympiska kommitté nu har spikat den svenska truppen.

Medalj är målet

Tre av de tävlande kommer från länet. Det är kanotisten Sofia Paldanius från Jönköping, som gör sitt femte OS. Hennes målsättning är att ta en medalj tillsammans med Lidköpingskanotisten Karin Johansson i K2. Paldanius var en meter från att ta en medalj på OS i London 2012, men slutade på fjärde plats i K1 500 meter. Nu hoppas hon kunna ta revansch och kröna karriären med en OS-medalj.

Två representanter från Tranås

Den andra deltagaren från länet är golfaren David Lingmerth, uppvuxen i Tranås, som försvarar de svenska färgerna tillsammans med British Open-vinnaren Henrik Stenson. Lingmerth lyckades ta den andra OS-platsen för herrgolfarna med minsta möjliga marginal i konkurrens med Alexander Norén. Golfen är tillbaka på OS-programmet efter ett uppehåll på 112 år.

Dressyrryttaren Patrik Kittel, som tävlar för Tranås ridklubb, finns också med i OS-truppen.

Fler medaljer än i London

I OS i London för fyra år sedan var det tre idrottare från länet uttagna i OS-truppen som då bestod av 134 aktiva. Då tog Sverige ett guld, fyra silver och tre brons. SOK:s målsättning denna gång är att det ska bli fler medaljer än i London.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.