Hälsokommunikatörer berättar för utrikesfödda personer om 1177. Foto: SVT

De guidar rätt i den svenska vården

Publicerad

Många nyanlända personer som kommer till Sverige har dålig kunskap om det svenska sjukvårdssystemet. De känner inte till sina rättigheter och enligt regionen känner de också en misstro mot vården. Därför har Region Jönköpings län nu anställt hälsokommunikatörer i fyra av länets kommuner. 

– Vi har gjort en analys och vi såg att det finns stora hälsoklyftor mellan inrikes- och utrikesfödda. Dessutom finns det kunskapsbrister om hälsosystemet här i Sverige, säger Atanas Petkovski, folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län.

Totalt har fyra hälsokommunikatörer anställts. De har alla tidigare erfarenhet av sjukvården i Sverige och nu ska de bland annat möta utrikesfödda personer på vårdcentralerna och inom föreningslivet.

Informerar om 1177

Zakia Shams arbetade tidigare som undersköterska på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Nu är hon hälsokommunikatör och när vi träffar henne upplyser hon utrikesfödda på Medborgarskola i Värnamo om hur 1177 fungerar.

Det märks att okunskapen är stor för trots att flera av de som är här har varit i Sverige i flera år känner många inte till sjukvårdsupplysningen. När Zakia ställer frågan om någon vet vad 1177 är svarar flera att det handlar om att ringa efter ambulans.

– De vet bara om 112 och känner inte till 1177. Den här möjligheten har man inte i de länder vi kommer ifrån. Jag är själv från Afghanistan, säger hon.

Olika system

Mohamoud Ahmed Suldan är också en av de nya hälsokommunikatörerna och han berättar att i hans hemland Somalia ringer man efter ambulans när man blir sjuk. När han kom till Sverige och hans dotter drabbades av hög feber var det därför självklart att ringa 112.

– Men ambulansen kom inte, säger han och skrattar. Systemet ser olika ut, säger han.

Det skiljer sig också i hur utrikesfödda många gånger ser på sjuksköterskor och deras kompetens som är högre i Sverige.

– Många litar inte på sjuksköterskorna när de kommer till vårdcentralen. Det går inte att varje patient ska träffa läkare för det behövs inte alltid, säger Atanas Petkovski på Region Jönköpings län.

På försök

Hälsokommunikatörer testas nu på försök fram till och med 2017. De ska arbeta i Jönköping, Nässjö, Vetlanda och Gislaveds kommuner och de behärskar alla några av språken arabiska, tigrinja, somaliska och dari. Metoden har testats i bland Östergötland med goda resultat. Där har trycket på vårdcentralerna minskat enligt Atanas Petkovski.

Enligt Zakia Shams har vården men också de utrikes födda mycket att vinna på att få rätt kunskap.

– Det är viktigt först och främst för dem själva. Men på det sättet kanske man också kan avlasta sjukhuset för att de åker inte dit och sitter i flera timmar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.