Restaurang Kärrsliljan vinner utmärkelse. Foto: Mikael Runosson

De gör den bästa maten för äldre

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterade SPF Seniorerna i Jönköpingsdistriket testresultaten av äldres mat. Och för fjärde året i rad är det äldreboendet Kärrsliljan i Habo som vinner. – Roligt och väldigt hedrande, säger kostchef Lena Bergström.

Även om det så smått börjar bli en vana för restaurang Kärrsliljan att vinna utmärkelsen bästa äldrematen, så är det inte mindre betydelsefullt.

– Det måste snarare betyda att vi verkligen är bra eftersom vi vunnit flera gånger, säger Lena Bergström.

Vad är det som gör er så bra?

– Personalen tror jag. Vi har så duktiga och kompetenta medarbetare som har ett brinnande engagemang och bryr sig. Och så har vi bra råvaror och en bra organisation.

Lena Bergström berättar att köket ligger mitt i smeten med både äldreboendet och hemtjänsten nära.

– Vi har har nära kontakt med gästerna och får direkt feedback. Det tror jag är viktigt.

Förbättringsmöjligheter finns

Testbesöken som SPF har gjort har skett under hösten 2016 och vintern 2017 i länets alla kommuner. Det är sjunde gången som de utnämner bästa och sämsta maten.

Och trots att Kärrsliljan nu vunnit fyra år i rad finns det ändå sådant som kan förbättras, enligt kostchefen.

– Det gör det absolut. Vi vill jobba mer med energi- och proteinrik mat. Särskilt till dem som bor hemma och får mat via hemtjänsten. Få ett bättre samarbete med sköterskorna så att de som behöver får energirik mat. och så vill vi jobba vidare med att subventionera lunchpriset för pensionärer. Alla som vill får ju komma hit och äta.

Maten på äldreboende kritiseras ofta. Vad säger du om att det kanske är sämre mat på många ställen?

– Jag tror att på vissa ställen är det säkert dåligt, men på de allra flesta serveras bra mat. det är lite oförtjänt kritik och ofta lyfts skräckexempel fram. Det är synd.

SPF SENIORERNA

SPF Seniorerna är en medlemsorganisation för alla som har rätt till pension oavsett ålder och är politiskt och religiöst obundet.

SPF Seniorerna har idag cirka 270 000 medlemmar, ca 820 föreningar och 27 distrikt.

SPF:s prioriterade frågor är: äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.