Foto: Linda Mathillas

De ska jaga guld i Kock-OS

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan tog skolkockarna i Team Swedish School Restaurant en silverplats i Kock-VM. Nu är det dags igen men den här gången handlar det om Kock-OS. En av deltagarna är Lyndon McLeod från Gislaved som till vardags arbetar som kock på Gisle skolrestaurang.

Laget består av fem skolkockar från Sverige; Barbro Fernström från Karlstad, Michael Bäckman från Huddinge, Martin Kalsson från Skövde, Johan Ederström från Ljungby och Lyndon McLeod från Gislaved. Just nu förbereder de sig inför tävlingen den 24 oktober i Erfurt i Tyskland. Temat för årets tävling är Homeland, det vill säga mat från hemlandet.

– Man känner sig väldigt hemma med de här råvarorna. Jag gillar det här temat, säger Barbro Fernström som annars är skolkock i Karlstad kommun.

Jagar guldmedalj

Och de är revanschsugna. I VM i matlagning för två år sedan tog de en silverplats. Likaså i OS för fyra år sedan. Nu både tror och hoppas de på en guldmedalj.

– Målsättningen är att ta guld. Tar vi inte det nu så tar vi det aldrig. Det är ju tredje gången och vi har lärt oss mycket som vi har nytta av nu, säger Lyndon McLeod.

Redan under måndagen ska de bli bedömda. I Gisle skolrestaurang förbereder de menyn som sedan ska serveras 150 i portioner och provsmakas av bland annat andra kockar i Gislaved, politiker och diverse representanter från de deltagande kommunerna. Under fem timmar har kockarna arbetat för att få ihop en fisk, kött och vegetarisk rätt. Dessutom soppa, sallader, dressingar och en efterrätt.

Två armélag

Totalt deltar 20 lag i OS om några veckor. Bland annat tyska och amerikanska armén men också andra lag från Sverige.

Vad är styrkan i ert lag?

– Styrkan är samarbetet. Vi är ett bra gäng, säger Lyndon McLeod.

Vad tror du om era chanser?

– De är jättestora. Vi känner en enorm trygghet i varandra. Tidigt visade träningen att vi är väldigt rätt på spåret, säger Barbro Fernström 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.