Foto: TT

Delar ut böcker till bebisar

Uppdaterad
Publicerad

Bebisar brukar gilla att smaka på böcker, suga lite på kanterna och dregla på sidorna. Men de kan uppskatta innehållet också – i Jönköpings län får 10-månaders bebisar böcker för att främja familjens läslust.

För att stimulera språkutvecklingen hos små barn arbetar Region Jönköpings län sedan i höstas bland annat med att dela ut böcker redan till bebisar. Det är barnhälsovården i länet som i samband med hälsobesöket vid 10 månader pratar om vikten av att läsa för sina barn.

– Jag tycker att det är jättebra och väldigt roligt. Man blir inspirerad själv när man förstår hur mycket det kan ge och hur mycket man kan få igång föräldrarna med att upptäcka böcker och läsning, säger Charlotte Finér, barnhälsovårdssjuksköterska på Barnhälsovården i Bankeryd.

Genväg till bra ordförråd

Projektet språklust är en samarbete mellan regionbiblioteket, barnhälsovården och logopeder i Jönköpings län och syftar alltså till att öka läsintresset.

– Vi vet att barn behöver introduceras i böcker tidigt idag för vi behöver ha språket med oss i alla yrken, säger Marie Hallberg, logoped inom barnhälsovården i regionen.

Men måste man verkligen börja läsa för så här små barn?

– Ja, det bästa sättet att få ett bra ordförråd är att ha en förälder eller annan vuxen som sitter med ett litet barn och låter bebisen peka och titta på bilderna. Då får barnet lättast att lära sig nya ord, säger Marie Hallberg.

Stimulera språket

Barnhälsovården i hela Jönköpings län arbetar allt mer aktivt med barns språkutveckling och att väcka läslust. Alla bebisar får numera i samband med 10-månaderskontrollen en bok i handen och föräldrarna får råd och inspiration.

Barnhälsovårdssjuksköterskan Charlotte Finér i Bankeryd säger att det är deras uppgift att arbeta hälsofrämjande.

– Man har ju sett bland skolelever att språkförståelsen är sämre och då kan vi arbeta förebyggande genom att försöka öka språkförståelsen redan när barnen är små.

Dåligt ordförråd

Johanna Billvén är utvecklare på Regionbibliotek Jönköpings län. Hon berättar att forskning visat att ungdomar mellan 15 och 17 år som läser har ett ordförråd på mellan 50.000 och 70.000 ord. Ungdomar som inte läser har endast ett ordförråd på mellan 15.000 och 17.000 ord.

– Att delta i det demokratiska samhället ställer höga krav på språket så att få med sig ett stort ordförråd och lusten till böcker är jätteviktigt, säger hon.

På barnhälsovården i Bankeryd träffar vi idag lilla Lycke tillsammans med mamma Angelica Winberg. Trots att dottern bara är fyra månader gammal är hon redan mottaglig för böcker och visar stort intresse.

– Än har jag inte börjat läsa för henne men jag ska snart göra det, säger Angelica Winberg från Bankeryd.

Vad tycker du om den här satsningen?

– Jag tycker det är jättebra!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.