Arkivbild på nyanlända flyktingar i Malmö. Foto: Drago Prvulovic/TT

Det stora antalet asylsökande ökar trycket på vården

Uppdaterad
Publicerad

Det stora antalet asylsökande har varit påfrestande för hälso- och sjukvården. Särskilt utsatta områden är primärvård, tandvård och psykiatri. – Överlag har landstingen klarat att bemöta situationen genom olika åtgärder, men de regionala skillnaderna är stora, säger utredaren Viktoria Svensson.

Förra året sökte 163 000 personer asyl i Sverige. I samtliga landsting har hälso- och sjukvården påverkats, men i olika grad, konstaterar Socialstyrelsen i två nya rapporter.

Utmaningar som vården har ställts inför har till exempel varit att erbjuda alla asylsökande en hälsoundersökning, vaccinera asylsökande barn och att möta akuta vårdbehov bland annat inom tandvården, mödravården och barn- och ungdomspsykiatrin. Ett utbrett problem är språksvårigheter och tolkbrist.

Ökat med 18 procent

Belastningen har också ökat inom psykiatrin, 20-30 procent av de asylsökande uppskattas vara drabbade av psykisk ohälsa, enligt Socialstyrelsen.

I Jönköpings län ökade antalet vårdbesök inom psykiatrin med 18 procent för asylsökande. Under 2015 registrerades 852 vårdkontakter för asylsökande, att jämföra med 699 vårdkontakter för 2014.

– Landstingen har främst bemött situationen genom att omfördela resurser och förändra organisationen. Man har till exempel infört mobila vårdteam som besöker boenden, satsat på koncentrerade undersöknings- och vårdinsatser samt utbildat personalen att möta människor i kris, säger utredaren Viktoria Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.