Foto: TT

Disciplinnämndens beslut överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om matchen mellan J-Södra och Östersund där en maskerad man från publiken rusade in på planen och misshandlade Östersunds målvakt. Matchen avbröts efter överfallet och disciplinnämnden beslutade att ge Östersund segern med siffrorna 3-0.

Jönköpings Södra väljer nu att överklaga beslutet om att tilldöma Östersund segern.

– Vi hade styrelsemöte igår och bestämde då att vi kommer att lämna in en skrivelse till besvärsnämnden, säger Sune Lantz, ordförande i Jönköpings Södra.

Inte supporter

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd menade i sitt beslut att 17-åringen som överföll Östersunds målvakt var att betrakta som en J-Södra supporter och att klubben då hade ansvaret för honom.

Jönköpings Södra ansåg att beslutet var märkligt eftersom 17-åringen i polisförhör sagt att han inte var supporter till någon av klubbarna, men att han spelat på matchresultatet. Det ska enligt J-Södra också ha bekräftats av 17-åringens advokat.

Undantag

J-Södras styrelse menar därför att det bör göras ett undantag från huvudregeln i detta fallet. Klubben skriver också i sin överklagan att det inte har funnits några brister i säkerhetsarbetet och att situationen inte kunde förutses och därför var mycket svår att förhindra.

– När matchen avbröts stod det 1-1 och vi tycker att det är det enda rimliga resultatet, säger Sune Lantz, ordförande i J-Södra.

När Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd fattade beslutet om att ge Östersund segern med 3-0 var två ledamöter i disciplinnämnden skiljaktiga. En av dem var disciplinnämndes ordförande Kerstin Elserth och hon menade att precis som J-Södra att det nämnden kunde tagit ett annat beslut.

Annan bedömning

– Vi gjorde en annan bedömning och menar att han inte var en av Jönköpings Södras supportrar. Då kan vi inte använda ”3-0-regeln”, utan istället får en undantagsregel användas, sa Kerstin Elserth till SVT Nyheter efter beslutet.

Ärendet går nu alltså vidare till nästa instans som är besvärsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.