Foto: Erik Nylander /TT

Döms för foton i omklädningsrum

Uppdaterad
Publicerad

En elev som varit misstänkt för hets mot folkgrupp efter att ha skickat en bild på sociala medier frias nu från de misstankarna men döms istället för kränkande fotografering. Rätten var inte enig, en nämndeman ville fälla eleven även för hets mot folkgrupp.

Det var i februari som rektorn på en skola i Habo kommun anmälde eleven som i smyg hade tagit bilder på fem andra elever i ett omklädningsrum. Polisen ansåg dock tidigt att det dessutom kunde vara fråga om hets mot folkgrupp. Bilderna hade försetts med text och olika symboler och delades på Snapchat till ett okänt antal personer.

Eleven erkände

Nu döms eleven till ungdomstjänst för kränkande fotografering medan han frias från hets mot folkgrupp. Eleven erkände vid rättegången att han kände till att det är förbjudet att fotografera i omklädningsrum om man inte har lov till det.

I åtalspunkten som gäller hets mot folkgrupp frias den tilltalade ungdomen eftersom åklagaren inte kunnat bevisa att bilden har spridits i den omfattning som krävs för att man ska kunna dömas. En av nämndemännen var skiljaktig och ansåg att den tilltalade ungdomen även skulle dömas för hets mot folkgrupp med motiveringen att det antal personer som tagit del av Snapchattmeddelandet utgjorde den spridning som krävs för fällande dom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.