Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Först ut att gifta sig på drop-in vigseln var Marie Hansen och Morgan Karlsson. Följ med på deras bröllop i spelaren. Foto: Viktor Fridén/SVT

Drop in-vigsel vid Rosenlunds Herrgård: ”Håller på till midnatt om det behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Rosenlunds herrgård i Jönköping har öppnat dörrarna för drop in-vigsel under alla hjärtans dag.

– Även om det är lång kö håller vi på till midnatt om det skulle behövas, säger verksamhetschef Anna Lax.

Det handlar om en tradition sedan vintern 2020 i kommunen. Då gifte sig 49 brudpar precis innan pandemin lamslog världen.

– En månad efter hade det inte varit möjligt. Det var första gången, säger Anna Lax.

Arrangemanget är ”drop-in”, utan några förbokade vigslar. Tre vigselförrättare finns på plats. Anna Lax tror att de kommer kunna genomföra en vigsel per kvart.

– Vi bjuder alla brudpar och vittnen på cider och snittar. Sen erbjuder vi vittnen på plats för dem som vill komma hit och gifta sig i ensamhet, det är många som inte berättar för någon utan kommer hit och gifter sig i smyg, sedan kan man passa på att överraska släkt med en stor fest efteråt.

Jeans och t-shirt

Klädseln skiljer sig åt bland brudparen. Vissa kommer i brudklänning och smoking, andra med jeans och t-shirt, berättar Anna Lax.

Varför gör ni det här?

– Man kanske inte har pengar för att arrangera ett stort bröllop men vill ändå göra en festlig grej av sin vigsel. Vi har blommor, levande ljus och man kan komma hit och få en festlig stämning, säger Anna Lax.

Se ett av de lyckliga brudparen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.