Foto: Wikimedia commons/privat

E-sport snart en riktig idrott

Publicerad

Svenska e-sportförbundet har skickat in sin medlemsansökan till Riksidrottsförbundet. Syftet är framförallt att ge e-sporten ett riktigt erkännande som idrott.

– Genom att vara med blir det en helt annan slagkraft, vi tas som mer seriösa, säger Andreas Westman som är e-sportsinstruktör.

2016 startades Svenska e-sportförbundet som nu ansöker om att bli en del av Riksidrottsförbundet.

– Det viktigaste är att vi får använda samma regler och får möjligheter att söka bidrag och ställa samma krav på föreningar och utövare, säger Andreas Westman som är e-sportsinstruktör i Sävsjö.

Fortsatt intresse

Svenska e-sportförbundets fokus kommer bland annat vara att bygga upp ett system för tävlan som påminner om den traditionella idrotten. Vid ett medlemskap skulle e-sport troligen räknas som en precisionsidrott, som till exempel skytte eller dart.

Har idrottsrörelsen råd att säga nej till e-sporten?

–  Nej, det tror jag inte. Det är viktigt för dem att fortsätta vara intressanta. Ingenting har visat på att traditionell idrott blir drabbad av e-sporten, snarare har de något gemensamt och tar inte ut varandra, säger Andreas Westman.

Stöd från föräldrar saknas

Andreas Westman som länge varit aktiv inom e-sporten säger att det är brist på stöd hos föräldrarna för många av dem som spelar.

– I vilken annan idrott som helst finns ofta föräldrar i närheten. Och många stora stjärnorna hade aldrig blivit det om de inte hade haft en familj som backar upp dem i vad de gör.

–  Om man har förlorat en match och ska sätta sig vid matbordet med familjen och äta sen, så kanske man vill prata om det egentligen. Då är det svårt för föräldrar förstå vad som har hänt om man inte är i det. Men om man har varit med och tittat eller hejat på matchen då kanske man kan fråga saker om spelet, precis som man frågar om träningen gick bra med fotbollen. Barn, ungdomar, ja alla behöver förståelse i vad man håller på med, säger Andreas Westman.

Faktaruta om e-sport

  • E-sport, elektronisk sport, innebär organiserat tävlande i första hand på dator eller spelkonsol.
  • Mellan 90 och 99 procent av alla svenskar i åldern 16–25 år spelar digitala spel i någon form.
  • Runt 50 svenskar försörjer sig på att tävla i e-sport och antalet fortsätter växa.
  • Internationellt är det ett par tusen som kan livnära sig på e-sport.

Källa: Sverok

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.