Fnatic Academy med coachen Andreas Samuelsson längst bak till höger. Foto: Anton Dahlström

E-sportläger för blivande stjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen pågår ett e-sportläger i Jönköping, där unga talanger slipas för kommande stora tävlingar. Och valet av stad är ingen slump. – Jönköping har blivit en av Sveriges ledande e-sportstäder, inte minst på grund av Dreamhack, säger Andreas Samuelsson, coach Fnatic Academy.

Intresset för e-sport fortsätter att växa och sporten får fler och fler utövare. E-sportorganisationen Fnatic har just nu ett läger för ett av sina nyetablerade lag som väntas bli stjärnor.

– Målet närmast nu är att kvala till turneringen på Dreamhack Winter. Jag tror att vi har bra chanser, det är ett tag kvar så vi hinner finslipa tekniken, säger Andreas Samulesson.

Mer accepterat

Lägret håller till i ett inglasat rum på ett internetcafé på Tändsticksområdet. Laget består av fem spelare och alla kommer från olika platser i landet. Helgens läger är första gången de träffas ansikte mot ansikte och valet av just Jönköping som plats för lägret var självklart.

– Det ligger strategiskt bra och Jönköping har blivit en av Sveriges ledande E-sportstäder. Det här internetcaféet har dessutom väldigt bra rykte i den här världen.

Har e-sporten blivit mer accepterad som sport tycker du?

– Ja det tycker jag verkligen. Till och med skolor har tagit in det, det finns ju numera E-sportgymnasium. Förut var det mest en hobby man hade, nu är det så mycket pengar i det så intresset har blivit stort.

Fysisk och psykisk träning

För att bli en bra e-sportare krävs en skarp hjärna eftersom man måste vara fokuserad hela tiden, berättar Andreas Samuelsson. Och den mentala träningen är något som slipas på under helgens läger. Men att även vara i fysiskt god kondition är något som ger fördel i tävlandet.

– Den fysiska träningen hjälper spelarna att bli mer fokuserade och att kunna vara fokuserade under längre perioder. Det är inget som är vanligt inom CSGO (Counter-Strike: Global effensive) än, men jag tror att fler lag kommer att införa det.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.