Efter 30 år – mister sitt p-tillstånd för funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

I över 30 år har CP-skadade Per Helgesson från Jönköping haft sitt parkeringstillstånd för funktionsnedsatta. Men nu drar kommunen in detta - trots att ingenting förändrats i hans tillstånd. Nu bedömer de plötsligt att han fungerar som alla andra.

Per Helgesson har en CP-skada sedan födseln. Han går med hjälp av två kryckor och har svårt att styra sina ben. Och det är med stor möda som han överhuvudtaget kan köra bil. I över 30 år har han haft tillstånd att stå på en plats för funktionsnedsatta eftersom han har svårt att gå och svårt att ta sig in och ur bilen.

Men nu är det stopp. Efter ett gångtest i en korridor där Per gick 210 meter på sex minuter anser nu både kommun och länsstyrelse att Per är frisk nog att klara av att parkera var som helst – precis som alla andra.

Läs mer: Kommunen införde gångtest – inte Transportstyrelsen

För trångt

– Det är svårt för mig med trånga utrymmen och parkeringar. Jag måste kunna slå upp bildörren fullt ut för att överhuvudtaget ta mig in och ut ur bilen. Jag kan inte veckla ihop benen hur som helst. Jag orkar heller inte gå så långt. Det sliter både på armar och axlar. Och under vinterhalvåret är jag livrädd för att trilla eftersom kryckorna glider hit och dit.

Har överklagat

Per Helgesson har överklagat beslutet i två instanser och båda baserar sitt beslut på gångtestet. Ett test som Per nu gjorde för första gången. Inte någon gång tidigare, under de 30 år som han haft tillståndet, så har ett liknande test gjorts. Och Per säger att inget i hans tillstånd har förbättrats.

– Jag har ju gått med kryckor i hela mitt liv och det har inte ändrats på något sätt under de här 30 åren, säger Per Helgesson.

Och gångtest – hur gick det till?

– Jag fick gå 210 meter i en korridor och gjorde det på sex minuter. Och läkaren gjorde uppenbarligen bedömningen att jag nu klarar mig lika bra som friska människor. Jag har så svårt att förstå det när jag haft mitt tillstånd i 30 år.

Begränsar livet

Per säger att det begränsar hans liv att inte ha parkeringstillståndet.

– Jag drar mig för att göra saker bara för att jag är rädd att det inte ska fungera. Jag stannar hellre hemma.

Jönköpings kommun har blivit tuffare i sin bedömning av att bevilja parkeringstillstånd för funktionsnedsatta. För två är sedan infördes krav på ett gångtest – att gå 210 meter i en plan korridor – för att bedöma rörlighetsförmågan. Detta på rekommendation av transportstyrelsen efter flera fall av fusk med p-tillstånden, fram för allt i storstäderna.

Henrik Zetterholm, trafikchef vid Jönköpings kommun, säger att man numera inte per automatik får sina tillstånd som gäller fem år i taget, beviljade.

Läkares bedömning

– Vi måste lita på de läkare som gör bedömningen av gångtestet. Och idag ställs kravet att man ska ha mycket stora problem för att få det beviljat.

Han vill inte diskutera det enskilda fallet men säger att han kan förstå att en person som haft sitt tillstånd så länge som Per – tycker att det är konstigt.

– Men vi måste kunna lita på läkarnas bedömning.

Per kommer nu att överklaga till Transportstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.