Munksjön blir spelplats för festivalen. Foto: SVT

Elva dagar lång festival till Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Under elva sommardagar i augusti blir det fest på och omkring Jönköpings centrala sjöar. Munksjön och Rocksjön spelar huvudrollerna i H2O Jönköping – en fest på och omkring vatten.

Det utlovas evenemang och aktiviteter för alla åldrar och intressen. Bland annat avgörs fyra stora nationella idrottsevenemang under de här dagarna: SM i rodd, Allsvenskan i segling, cykelloppet Ralpha 12 Hills och Jönköping Marathon.

Själva programmet kommer att innehålla mängder av aktiviteter medkoppling till vatten. Bland annat kommer Aquanauts att genomföra en spektakulär vattenföreställning. Aquanauts är ett samarbete mellan Cirkus Cirkör, Stockholm Konstsim Herr och Neptun Konstsim.

Munksjön

Under festdagarna kommer man också att kunna ta del av utställning, event och föreläsningar kopplade till stadens ”nya” vattennära områden runt Munksjön. Dessutom blir det prova på-aktiviteter på och runt våra sjöar.

– Med europeiska mått är det något unikt med så mycket vatten mitt i stadskärnan. Tillsammans kommer vi nu därför att visa upp vattnet som en festarena med bland annat kultur och idrott på nationell nivå, men också mat, föreläsningar, sjöjungfrur och mängder med prova-på aktiviteter på vattnet, både fartfyllda och lugna sådana, säger Henrik Hermansson som samordnar festen.

Premiär

Under 2017 kommer alltså Jönköping att vara värd för ett antal stora idrottsevenemang, denna gång kopplade till vatten. Och Destination Jönköping och Jönköping City passar då samtidigt på att fylla staden med andra aktiviteter och evenemang, de flesta med vatten som tema eller i anslutning till vatten.

– Detta är premiären för en satsning som vi hoppas kan utvecklas och växa åren framöver, avslutar Henrik Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.