Foto: SVT/Tomas Oneborg/SvD/TT

Ett år sedan valet – så har det gått för Bevara akutsjukhusen

Uppdaterad
Publicerad

En nykomling i regionpolitiken efter valet 2018 är uppstickarpartiet Bevara akutsjukhusen som tog en plats i regionfullmäktige, det högsta beslutande organet i Region Jönköpings län. Vi träffade partiledaren och läkaren Martin Nedergaard för att höra hur det gått så här långt.

Martin Nedergaard är ortopedläkare på Höglandssjukhuset i Eksjö. Han har fått gå ner i arbetstid för hinna med det politiska arbetet och nu arbetar han 30 procent som ST-läkare och resterande 70 lägger han på politiken.

– Det är mycket nytt när man är i ett nytt sammanhang. Men personligen har det svåraste nog varit upplevelsen av ett ansvar. Att nå så långt som möjligt i de frågorna som vi har gått till val på och känna det ansvaret mot väljarna, säger Martin Nedergaard (BA), som leder partiet.

Val 2018 – #dinröst

En stor koalition styr

Det nybildade partiet Bevara akutsjukhusen styr regionen tillsammans med fem andra partier: Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet. I opposition finns Moderaterna och Sverigedemokraterna.

– Det är klart att vi är en stor koalition och alla är inte överens, det skulle vara märkligt annars. Men jag tycker att vi har en god diskussion och vi kan argumentera för våra saker och det finns en god förståelse inom koalitionen för våra frågor.

Inget enfrågeparti

Partiet driver fortsatt de frågor som de gick till val på, det vill säga frågor kring akutsjukhusen. Martin Nedergaard vill dock betona att de tittar på hela sjukvården och hela regionen.

– Vi vill ha en transparent organisation där lokala ledare har stort mandat att styra utefter de behov som de har. Och vi vill ha en patientnära verksamhet där vården är med och utformar framtiden och utvecklingen inom regionen, säger han.

Martin Nedergaard (BA) arbetar som ortopedläkare och politiker. Foto: SVT

Att börja arbeta som politiker är naturligtvis en utmaning och inget man lär sig över en natt.

– Utmaningen har bland annat varit att hitta balansen, vad är det politiker styr och vad är det tjänstemän styr. Samtidigt är det en utmaning att politiska processer tar väldigt  lång tid, något som man kanske inte alltid är van vid. Förändringen syns inte på kort sikt utan det är något som märks efter många års arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet