Räddningstjänsten hjälper till med transporten till och från huset. Foto: SVT

Eva får fira jul hemma

Uppdaterad
Publicerad

I väntan på Länstrafikens utredning får räddningstjänsten i uppdrag att köra Eva Ahlm mellan servicehuset och det egna hemmet. Hemtjänsten har nu ordnat med de närmaste två resorna, så att Eva får fira julen hemma med mannen Rune. Vad som händer därefter är dock oklart.

Vi har tidigare berättat om svårigheterna länstrafiken haft att hjälpa Eva Ahlm mellan sina två boenden. Länstrafiken har fortsatt utföra själva körningen mellan boendena, medan räddningstjänsten har utfört förflyttningen in i det egna huset.

Nu står det alltså klart att hjälpen från räddningstjänsten kommer kvarstå de närmaste två resorna, vilket innebär att Eva Ahlm kommer få fira julen hemma.

– Jag har sett att räddningstjänsten har gjort förflyttningen möjlig. Det är viktigt för henne att få komma hem och det är så det är beviljat, säger Ingvor Karlsson som är områdeschef för hemtjänsten i Jönköpings kommun.

Inga besked efter jul

Två veckor åt gången stannar Eva Ahlm på respektive boende. Hur det kommer bli med resan tillbaka till servicehuset efter jul är dock inte bestämt ännu.

– Efter det behövs det tas ett nytt beslut, och det är upp till min efterträdare, säger Ingvor Karlsson.

Skyddsstopp för chaufförerna

Ingvor Karlsson slutar på sin post nästa vecka. Huruvida hemtjänsten behöver ta något nytt beslut beror på om några förändringar görs på paret Alhms hus. För tillfället är det nämligen skyddstopp för länstrafikens chaufförer att utföra mer arbete än att köra Eva Ahlm till adressen.

– Det vi väntar på nu är att det gör en åtgärd på adressen. Då kan det göras en besiktning, där skyddsombudet kan göra en ny bedömning. Och då hoppas vi allt blir bra och då kan vi ta kunden, säger Anna-Karin Malm serviceresechef på Jönköpings läns trafik.

Förhoppningen är nu att en helt ny ramp ska vara på plats till jul. I förra veckan besökte Stadsbyggnadskontorets handläggare inom bostadsanpassning Rune.

– De har kommit fram till att en ramp ska byggas över hela gräsmattan på andra sidan huset och sätta dit en hissanordning så min fru kan komma in, säger Rune.

”Trygg när räddningstjänsten är här”

Och om anpassningen inte skulle vara klar till jul, så har räddningstjänsten lovat Rune att de ska hjälpa till tills det är ordnat.

–  Det är hyggligt av dem. Jag känner mig så trygg när räddningstjänsten är här. Det är pojkar som inte backar för något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.