Eva-Karin Sigurdsson, civil utredare. Foto: Privat/TT

Eva-Karin jobbar som civil utredare

Uppdaterad
Publicerad

Eva-Karin Sigurdsson är civil utredare, en titel som blir allt vanligare inom polisen. Trots polisförbundets oro för denna utveckling ser hon enbart det positiva i ett stimulerande jobb.

Eva-Karin Sigurdsson jobbar som civil utredare hos polisen i Eksjö. Hon håller bland annat i förhör av både målsägande och misstänkta, och går igenom utredningsmaterial.

– Jag trivs jättebra med de här uppgifterna, det är intressant att möta och prata med så olika människor, säger Eva-Karin Sigurdsson.

Inte kritisk

Polisförbundet har uttryckt oro för farliga situationer som kan uppstå om en civil och en polisiär utredare skulle ge sig ut själva. Men någon sådan situation har inte Eva-Karin Sigurdsson varit med om, under sina elva år i yrket.

– Jag ser varken för- eller nackdelar med att vara civil. Det jag inte kan göra, till exempel att hämta folk till förhör, får jag hjälp med från polis i yttre tjänst. Även polisiära utredare som jobbar med sådana ärenden får hjälp.

Självskyddsutbildning

Förutom grundutbildningen till civil utredare har hon vidareutbildat sig inom juridik och utredningsmetodik för brott i nära relationer.

Hon har även gått en självskyddsutbildning, om hur man ska agera i hotfulla situationer. Men det är ytterst sällan hon är ute på fältet. Och när hon är det så utför hon aldrig några åtgärder själv.

– Jag har pratat med en del människor som har agerat hotfullt och aggressivt, men jag har inte känt att det varit på väg att gå över styr.

Positiv återkoppling

Bristen på poliser skapar ett ökat behov av civila utredare för att avlasta. Detta har skapat spänningar inom organisationen.

– Jag ser bara fördelar med civila utredare. Vi har ett stort behov av folk, vi har för många ärenden och det är för långa handläggningstider, säger hon.

Hon har aldrig fått några negativa kommentarer. Däremot är det inte alla, framförallt utanför myndigheten, som är bekanta med vad hennes arbetsuppgifter är.

– Det är mycket man hör och läser om omorganisationen. Men vår grupp fungerar bra även om omorganisationen pågår och vi måste ta hänsyn till den.

Kompletterande roller

Eva-Karin Sigurdsson började inom polisen 2002 som växeltelefonist. Hon utbildade sig till civil utredare 2005.

– Sedan har jag skrivit mycket förhör åt andra utredare, så jag har fått en bra utbildning inom myndigheten.

Snart är de fyra civila och fem polisiära utredare i hennes grupp. Nytillskotten har akademisk bakgrund inom juridik eller som socionom.

– Vi kompletterar varandra, både civila och polisiära utbildare. Det är ingen skillnad i arbetsuppgifter i den gruppen jag jobbar i, säger Eva-Karin Sigurdsson.

Det är framförallt en god sammanhållning inom arbetsgruppen och spännande arbetsuppgifter som gör att hon trivs på jobbet.

– Det roligaste med mitt arbete är att träffa så olika människor. Jag är intresserad av den juridiska biten med att just utreda brotten. Vi utreder ju fram till det att vi ser att det kan gå till domstol eller att fallet måste läggas er, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.