Foto: SVT

Få barn med missbrukande föräldrar får stöd

Publicerad

Över 90 procent av landets kommuner har stödverksamhet för barn som lever med en missbrukande förälder. Men det är få barn som får hjälpen. Det visar den årliga rapport som nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s Juniorförbund Junis har gjort.

– Vad vi tyvärr kan se är att antalet barn som nås av stödverksamheten inte ökar. Totalt i landet var det 2 290 barn som enligt vår undersökning tog del av stödverksamhet från kommunerna och det är inte särskilt många, säger Anna Carlsson Cheikh, förbundskonsulent på Junis.

Stort mörkertal

För enligt henne finns det cirka 100 000 barn i landet där föräldrarnas missbruk är känt av olika myndigheter. Men det finns också ett stort mörkertal. Uppskattningen är att flera hundratusen barn i Sverige bor i hem där föräldrarna är missbrukare eller har ett riskbruk av alkohol. 

Junis har under flera år skickat en enkät till landets 290 kommuner med frågor om vilka stödinsatser de har för barn som lever i hem där vårdnadshavare har missbruksproblem. 75 procent av kommunerna har svarat på enkäten och i 93 procent av dessa finns olika typer av stödverksamhet för denna grupp barn. Det kan vara enskilda samtal eller samtalsgrupper.

Presenterade rapporten

Under tisdagen var Anna Carlsson Cheikh i Jönköping för att presenterade rapporten för flera av stans nykterhetsorganisationer. Även tjänstemän och politiker i kommunen hade bjudits in, men de fanns inte på plats.

Även om det är få barn som får stöd enligt Junis enkät, så kan det finnas en del hjälp och stödinsatser som kommunerna gör som inte kommer fram i enkäten.

– Kommunerna gör nog mer än det som syns. Det beror ju också mycket på den som svarar på enkäten, om den personer svarar snabbt och bara på det den vet eller tar in uppgifter på vilka insatser som också görs inom andra delar av den kommunala verksamheten, till exempel  familjevården eller skolhälsovården.

Hitta barnen som behöver stöd

Men Anna Carlsson Cheikh är ändå övertygad om att kommunerna skulle kunna bli ännu bättre på att ge stöd till denna grupp barn.

– Kommunerna måste bli bättre på att samarbeta både inom kommunen och med andra aktörer. Sedan måste de bli bättre på att hitta de här barnen, säger Anna Carlsson Cheikh.

Enligt henne så är det inte alltid att barn till missbrukande föräldrar erbjuds stöd trots att socialtjänsten känner till föräldrarnas missbruk.

Vad är det för stöd de här barnen kan behöva?

– Det kan vara olika typer av stödinsatser, men det viktigaste är att de får prata med vuxna som är utbildade för att jobba med den här problematiken. Att barnen förstår att de inte är ensamma om den här situationen, att det inte är deras fel att min mamma eller pappa dricker eller knarkar, säger Anna Carlsson Cheikh.

Oroande utveckling

Anna Carlsson Cheikh är oroad över att antalet familjer där missbruk blir ett problem kan komma att öka eftersom hon på senare år tycker sig ha sett en utveckling där alkohol oftare finns med i sammanhang där det finns barn. Det kan vara på barnkalaset eller på grillningen med förskolan.

– Det finns flera sammanhang där bag-in-boxen eller ölen är med. Jag tycker vi behöver hitta fler alkoholfria zoner, men också prata om de skadeverkningar som alkoholen har på andra personer som inte dricker, säger Anna Carlsson Cheikh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.