Foto: SVT/Jonatan Nilsson

Fackligt missnöje i Gislaved

Uppdaterad
Publicerad

Flera fackliga organisationer samlades idag utanför kommunhuset i Gislaved för att överlämna en skrivelse där man kräver bättre samarbete från kommunens sida. Om det inte sker, hotar facken att säga upp samverkansavtalet med kommunen.

Sju olika fackföreningar gjorde idag gemensam sak och lämnade in en skrivelse till Gislaveds kommun där man vädjar till kommunen som arbetsgivare att bli bättre på att samarbeta med facket. För tålamodet börjar ta slut

– Vi känner nog att gränsen är nådd, det går väldigt fort, det händer väldigt mycket saker på kort tid och vi är inte riktigt med på banan, menar Maybritt Reljanovic, ordförande för Kommunal i Gislaved.

Bristande samverkan

Sedan flera år tillbaka har kommunen och facken ett samverkansavtal som ska göra så att beslut ska kunna fattas snabbare och smidigare än om man måste göra en mer traditionell mbl-förhandling.

– Samverkan handlar ju om att både ge och ta, facket har fått ge mycket, därför gör vi detta, säger John Wieslander, representant för lärarförbundet i Gislaved.

Förvånad

Suzi Pergel är personalchef på Gislaveds kommun och hon säger sig vara väldigt förvånad över fackets kritik.

– Som arbetsgivare träffar ju jag fackförbunden tillsammans med kommundirektören flera gånger per år och den här kritiken som framförts har inte alls kommit upp någon gång under de här träffarna vi har haft, säger Suzi Pergel.

Kräver bättring

Om inte kommunen bättrar sig hotar de sju fackförbunden att säga upp det samverkansavtal som finns och då måste arbetsgivaren mbl-förhandla med facket när man vill genomföra förändringar. Trots missnöjet tror fackrepresentanterna att kommunen kommer att lyssna.

– Jag känner mig hoppfull, jag tror vi har ett gott ledarskap här inne som kommer att ta till sig av det vi skriver, säger lärarförbundets representant John Wieslander.

– Vi kommer ju att lyfta upp det här vid nästa samverkansträff givetvis, och där får vi då lyssna av varandra och de får berätta mer konkret vad det är som de inte tycker fungerar. Och sen får vi fundera på hur vi går vidare, säger Suzi Pergel, personalchef på Gislaveds kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.