Hilma Lindqvist och Anna Isaksson ska åka till Japan i juli för att representera Europa i en skolkonferens i Kobe i Japan. Läraren Anette Pallander ska inte med i sommar, men har tidigare varit i Japan med elever från Fenix. Foto: Johannes Tolf/SVT

Fenix representerar Europa på skolkonferens i Japan

Publicerad

Gymnasieskolan Fenix i Vaggeryd ska representera Europa på en internationell skolkonferens i Japan. Nu laddar eleverna för att i sommar åka till Fukiai High School i Kobe.

– Jag hade inte förväntat mig att få åka, så jag blev väldigt glad, säger Hilma Lindqvist.

Fenix kultur- och kunskapscentrum i Vaggeryd har blivit inbjudna till Fukiai High School i Kobe i Japan för konferensen ”Kobe Four Continent Summit” som äger rum 11-15 juli.  Det är en internationell skolkonferens där skolor från Asien, Europa, Nordamerika och Australien finns representerade. Fenix är enda skolan från Europa.

– Vi ska utbyta erfarenheter och diskutera problem, säger Anna Isaksson som tillsammans med Hilma Lindqvist kommer att representera Europa på skolkonferensen.

Utbyte med skola i Japan

Anledningen till att Fenix fått inbjudan är att de sedan 20 år har ett utbyte med Fukiai High School.

De båda eleverna kommer åka tillsammans med gymnasierektorn Martin Alkemark. Under konferensen kommer eleverna bland annat att hålla presentationer inom olika ämnesområden.

–  Jag ska prata om psykisk ohälsa. Det tror jag kan vara en viktig fråga i exempelvis Japan, säger Anna Isaksson.

Hilma Lindqvist ska hålla ett föredrag om  utbildning.

– Sedan ska vi även presentera skolan och Sverige.

Fick anmäla intresse

Det var tio elever som anmälde intresse att få åka till Japan. De fick skicka in en motivering och det gjordes även intervjuer med kandidater innan det blev klart att Hilma Lindqvist och Anna Isaksson ska få åka.

– Just de här tjejerna hade väldigt tydliga budskap vad de kunde bidra med på konferensen, säger läraren Anette Pallander som själv varit på besök i Japan med elever vid tidigare tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.