Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om den nya mottagningen i klippet. Foto: Ebba Öberg/SVT

Fler orosanmälningar – nu utökas socialtjänsten i Eksjö

Publicerad

Antalet orosanmälningar ökar i hela landet, så även i Eksjö. För att möta det ökade behovet utökas socialtjänsten i kommunen med tre tjänster.

Socialtjänsten utökar sin mottagningsgrupp och slår ihop hanteringen av ärenden för barn och unga med vissa ärenden som rör vuxna.

– Det är en ny mottagningsgrupp på sex socialsekreterare som kommer att jobba med orosanmälningar och ansökningar kopplat till barn och unga. Men också med vuxna inom områdena våld i nära relation, socialpsykiatri och missbruk, säger Nicolina Gregard, enhetschef.

Unga och psykisk ohälsa

Bättre helhet

– Ofta så har familjer kanske inte bara behov inom ett område utan flera områden. Det kan också vara så att det finns en oro kring en vuxen som medför ett behov hos oss som socialtjänst att även titta på barnets situation i familjen. Man får ett bra helhetsperspektiv, säger Nicolina Gregard.

Orosanmälningar ökar i hela landet

Enligt Nicolina Gregard har Eksjös socialtjänst mottagit lika många orosanmälningar under de första månaderna i år som under hela 2018. Hon tror att det finns olika anledningar till det.

– Barn och unga kanske inte får det stöd de behöver i rätt tid. Ärendena blir väldigt komplexa innan man anmäler och det innebär också fler anmälningar per individ, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet