Foto: SVT

Fler tvångsåtgärder dokumenteras i psykatrin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fastspänningar inom psykiatrin i länet har ökat med 160 procent på två år. Men verksamhetschefen menar att det beror på att de blivit bättre på att dokumentera tvångsåtgärderna.

Det är P4 Jönköping som tagit fram siffror från Socialstyrelsen över hur många patienter som spänns fast, en åtgärd som psykiatrin använder för att bland annat förhindra självskadebeteende.

Och siffrorna visar på en stor ökning i tvångsåtgärder sedan 2012.

Enligt P4 Jönköping gjordes 268 fastspänningar på Länssjukhuset Ryhov och Höglandssjukhuset år 2014.

Statistiken visar också att fastspänningarna i länet ökat i en snabbare takt än riksgenomsnittet, uppger P4 Jönköping.

Men enligt Marie Proczkowska Björklund, verksamhetschef för psykiatrin på Ryhov, beror inte ökningen nödvändigtvis på att fler patienter i länet blir fastspända utan istället att psykiatrin blivit bättre på att dokumentera tvångsåtgärderna.

– Vårt mål är minskat tvång, för vi vet att vården blir bättre om vi inte använder tvång. Men vården blir inte bättre om man inte använder tvång när det handlar om väldigt mycket risk för skada för andra och sig själv, säger hon till P4 Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.