Flera anmälningar om clowner

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har under natten fått in anmälningar om att personer utklädda till clowerna synts till i Anderstorp och Jönköping.

Det var vid midnatt som en man i Anderstorp ringde polisen efter att han uppfattat det som att han blev jagad av två personer som var utklädda till clowner.

– Det blev aldrig någon konfrontation, mannen såg dem på håll men uppfattade det som att han blev jagad, säger Erik Creutz, polis i Region Öst.

Clownskräcken

Patruller på plats

Strax före midnatt ringde en anonym person polisen om att två clowner också varit synliga på Österängen i Jönköping, men där bedömde polisen att uppgifterna var för oklara för att skicka ut någon patrull.

– Vi hade ett par patruller på plats i Anderstorp, för vi måste ju få stopp på det här. Det är ju inte roligt även om några tycker det, säger Erik Creutz vid polisen.

Men polisen hittade inga clowner.

Trenden med personer i clowndräkt som skrämmer människor kommer från USA. Den senaste tiden har utklädda personer setts på olika platser i landet och inatt blev en ung man knivskuren i Varberg av en person som ska ha burit clownmask.

Uppmanar att inte sprida

Fenomenet i USA är något som fått spridning bland annat genom filmer på sociala medier. Även nattens händelse i Anderstorp fångades på film, som fått spridning, något som polisen är mycket tveksam till.

– Vi vill uppmana personer att inte sprida den här typen av filmer, säger Tommy Thorngren, kommunikatör på polisen.

Thorngren säger att Polismyndighetens grundinställning är försöka begränsa spridning av ”clown-filmer”.

– Det är verkligen inte roligt det här. Speciellt inte när konsekvenserna blir anmälningar till oss som faktiskt kan handla om brott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Clownskräcken

Mer i ämnet