Foto: SVT/Jonatan Nilsson

Flera bilar i sjön

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en stor internationell amfibieträff utanför Gränna. Ett hundratal personer från flera olika länder kom idag till Sommen utanför Tranås, som är dagens utflyktsmål, med sina fordon som är både en bil och en båt samtidigt.

Det är trettionde året i rad som träffen arrangeras och i år är det andra gången som den hålls i Sverige. De 45 fordonen med sina ägare utgår från Bunn som ligger en bit utanför Gränna och varje dag under veckan har de olika sjöar som utflyktsmål.

– Grejen är att få träffas och umgås och att få köra sina båtbilar, mest på vatten då, säger Linda Liljeblad som samordnar utflykterna.

Till Visingsö

Den mest spektakulära utflykten blir på lördag då hela gänget planerar att ta sig från Gränna till Visingsö om det inte blåser för mycket.

– Det här är otroligt stort, jag är inte säker på att jag någonsin kommer få vara med om det här igen så därför vill vi var med och hjälpa till och passa på säger Linda Liljeblad.

30-års jubileum

Deltagarna kommer från hela Europa och även USA och Ryssland och flera har varit med ända från starten för 30 år sedan.

– Det är otroligt roligt och det är en sån sammanhållning i gänget säger Linda Liljeblad.

Lite problem

Flera av fordonen är ursprungligen militärfordon och vissa är mycket gamla, men än så länge har det inte varit några stora problem.

– En del problem har det varit, lite småhaverier. Men alla hjälper alla så det löser sig, säger Linda lIljeblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.