Flera gräsbränder har utbrutit på samma plats i Värnamo de senaste dagarna. Foto: Privat

Flera gräsbränder i länet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten fick larm om två gräsbränder samtidigt under fredagseftermiddagen.

Mitt i en av bränderna låg ett bildäck som antändes.

Det första larmet kom klockan 13.43. En förbipasserande på riksväg 32 upptäckte att det brann vid vägkanten nära Hagersryd, Eksjö kommun.

Enligt larmet brann det med öppna lågor gräset. Räddningstjänsten uppger att det var ett område på ungefär 15 gånger fem meter som brann.

– Det låg rester av ett lastbilsdäck mitt i detta så det var mycket rökutveckling, säger Jörgen Franzén, ställföreträdande räddningschef i Eksjö.

Oklar brandorsak

En förbipasserande hade redan hunnit släcka en stor del av branden när de kom fram till platsen.  

Brandorsaken är oklar.

– Det kan ha varit någon som kastat ut en fimp, säger Jörgen Franzén.

Bra tio minuter senare kom ett nytt larm om en gräsbrand. Nu var det ett 25 gånger 25 meter stort område i Apladalen, Värnamo, som brann nära järnvägsspåret.

– Ett tåg har passerat förbi precis innan, så det är en trolig orsak. Vi har branden under kontroll, säger Rickard Wertheimer, insatsledare vid räddningstjänsten i Värnamo.

Brunnit flera gånger

Branden startade vid en raksträcka i spåren och troligtvis har gnistbildning uppstått när tåget bromsat in.

Och det har brunnit flera gånger på den här platsen de senaste dagarna.  

– Det är ungefär 40 meter från där det brann förra gången. Det har brunnit här både igår och i söndags, säger Rickard Wertheimer.

Även i Jönköping utbröt gräsbränder under dagen. Bland annat orsakade en bil en gräsbrand runt klockan 18 på Bataljonsgatan.

Bil antände gräset

Enligt polisen försökte bilen vända och körde ner i ett hål. När den sedan skull få draghjälp upp från hålet av ett annat fordon antände avgasröret på bilen det torra gräset.

Bogserlinan lossnade även vilket fick bilen att köra in i ett träd.

Ingen har skadats i bränderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.