15 personer fick vinterkräksjukan efter att de ätit semlor på ett konditori i Jönköping. Foto: Mickan Palmqvist/TT

Flera personer blev sjuka efter att de ätit semlor

Uppdaterad
Publicerad

15 personer blev sjuka efter att de ätit semlor på ett konditori i Jönköping i början av februari. Nu har det konstaterats att de drabbades av vinterkräksjukan.

Miljö- och hälsokontoret har totalt fått in 15 anmälningar om personer som insjuknat efter att ha ätit semlor från konditoriet.

– De som blivit sjuka har antingen köpt semlor torsdagen den 1 februari eller fredagen den 2 februari, säger Maria Borg som är miljö- och hälsoskyddsinspektör .

Kommunen kontaktade smittskyddsenheten på Regionen som undersökte saken. De visade sig att viruset spreds via en person som bakat semlorna.

– Vi fick det bekräftat i början på veckan att det handlade om noroviruset som är en variant av vinterkräksjukan. Vi kunde konstatera att det troligtvis spreds genom arbetskläder och att de haft en sämre handhygien, säger hon.

Kommer ni göra flera besök på det aktuella konditoriet?

Vi kommer att genomföra ett oanmält besök inom två veckor för att se så att de ändrat sina rutiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.