Polisens presstalesman Lasse Johansson. Foto: SVT

Allsvenskan en utmaning för polisen

Uppdaterad
Publicerad

J-Södras inträde i Allsvenskan innebär inte bara en ny erfarenhet för spelarna i laget – utan även för polisen i Jönköping. Inför matchen mot MFF har polisen vidtagit flera säkerhetsåtgärder.

– Vi har ju väldigt mycket folk i tjänst under kvällen, dels från vårt län men vi har även tagit hjälp av Södermanland, sa polisens pressansvarige Lasse Johansson innan matchen

Ser ni det här som en stor match som kan bli riskfylld?

Jönköpings Södra i allsvenskan

– Riskfylld vet jag inte, men det är ju en stormatch. Och vi vill ju även bygga upp vår organisation inför kommande matcher. Det kommer ju flera stora Stockholmslag hit framöver.

Och han medger att Jönköpingspolisen saknar erfarenhet av allsvensk fotboll på hemmaplan.

– Det är väl ingen av oss som jobbar idag som upplevt när J-Södra var i Allsvenskan sist.

Malmö FF:s supportrar och J-Södras supportrar marcherade upp till Stadsparksvallen på olika vägar, och enligt Lassse Johansson gick allt lugnt till. Flera supportrar hade med sig pyroteknik upp till Stadsparken, men det är inte tillåtet att ta med in på själva arenan.

– Vi gör visitationer av samtliga ståplatssupportrar, så att ingenting kommer in på arenan.

Hur ser ni på att flera ändå hade med sig pyroteknik?

– Det är någonting som inte får användas egentligen, men sen är det ju väldigt, väldigt svårt för oss att avgöra vem som tänt dem och så vidare. Men det finns även övervakning på plats inne på arenan.

Finns en hotbild

Enligt Christian Wehlin, polisens stabschef för insatsen kring matchen, har polisen genomfört underrättelsearbete inför matchen.

– Det finns en hot- och riskbild, men jag anser att vi har bra koll på den, säger han. 

Stadsparksvallen har nu en ny ingång för att skilja gästande bortasupportrar från övriga som ska gå på matcher och ansvarsfördelningen kring säkerheten i samband med fotbollsmatcher är tydlig.

J-Södra är ansvariga för säkerheten på Stadsparksvallen och i anslutning till arenan medan polisen ansvarar för säkerheten på övriga platser runt om i Jönköping.

Hålla supportrar åtskilda

Och en av de viktigaste punkterna i säkerhetsarbetet är att hålla stora grupper supportrar från J-Södra och MFF åtskilda.

– Det handlar om att folk på ett så bra och enkelt sätt som möjligt kan ta sig till arenan utan att de stöter på varandra. Stora supportergrupperingar ska inte korsa varandras väg, säger Sebastian Lagrell, evenemangsansvarig och kanslichef på J-Södra.  

I samband med den avgörande matchen i superettan fanns det supportrar från J-Södra som maskerade sig och tände bengaler.

Även MFF-klacken har gjort sig kända för att vid flera tillfällen tända bengaler inne på arenor.

Men enligt polisen är lagen tydlig – pyroteknik är förbjuden både på och utanför fotbollsarenorna.

– Där har arrangören ett jättestort ansvar i samband med visitationer för att se in att det inte kommer in på arenor, säger Christian Wehlin på polisen.

Försöka identifiera

Enligt Sebastian Lagrell kommer klubben att försöka identifiera supportrar som tänder bengaler inne på Stadsparksvallen.

– Vi har kameraövervakning nu vilket vi inte haft tidigare, säger han.

Men om supportrar maskerar sig?

– Det är svårare. Man kommer inte gå upp på en fullsatt ståplatsläktare för att ta bort en maskering, säger Sebastian Lagrell.

Enligt honom har klubben regelbundna möten med supporterföreningen Green Machine och Sebastian Lagrell menar att den kontakten fungerar bra.

Risk för firmor

Men när J-Södra nu ska möta storstadsklubbar ökar även risken för att huligangrupperingar dyker i anslutning till matcherna.

På nätet har det även ett tag cirkulerat rykten om individer i Jönköping som vill etablera en huligangrupp, alltså en så kallad firma.

– Vår bedömning är att vi inte har några så kallade ”kategori c”-supportrar, utan vi jobbar mot våra supportrar som är organiserade och har en tight dialog. Jag tror det är grunden för hur man hanterar den här typen av företeelser, säger Sebastian Lagrell.

Men känner du oro inför att en sådan gruppering kan etableras nu när J-Södra spelar i allsvenskan?

– Vi försöker alltid följa vad som händer på läktarna. Om vi ser att det finns tendenser åt fel håll då får vi agera utifrån det, säger han.

Matchen mellan J-Södra och MFF spelas den 6 april klockan 18.30.

SVT Nyheter Jönköping har sökt Green Machine för en kommentar, men de har avböjt att medverka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings Södra i allsvenskan

Mer i ämnet