Flicka drogs in i bil vid skola

Uppdaterad
Publicerad

En flicka i 10-årsåldern ska enligt en polisanmälan ha dragits in i en bil och utsatts för ett våldsbrott i Jönköpings kommun. Polisen har inlett en förundersökning om människorov och skolan har skickat ut ett mejl till alla föräldrar och informerar om händelsen.

– Under gårdagen fick vi in en anmälan om att en flicka hade förts bort i en bil och utsatts för ett våldsbrott. En utredning har inletts där vi ännu inte kunnat dra några slutsatser om händelsen, berättar polisens presstalesperson Thomas Agnevik.

Flickan går på Engelska skolan i Huskvarna och det var när hon gick förbi tågstationen vid klockan 14.30 som en man drog in henne i en bil och körde bort henne. Enligt uppgifter från skolan ska det röra sig om en svart Volvo.

Flickan fördes bort när hon var på väg från skolan. Foto: SVT

Gärningsmannen körde runt med henne ett tag och lämnade senare henne på Dunkehalla kyrkogård, cirka en mil väster ut. Då hade det gått två timmar.

Vad för typ av våldsbrott det ska röra sig om vill inte Thomas Agnevik uttala sig om.

– Om vi är för detaljerade riskerar vi att hjälpa gärningsmannen.

Kördes till sjukhuset

Flickan undersöktes efteråt av läkare som konstaterade att hon inte hade några allvarliga skador, men hon stannade över natten för observation uppger skolans rektor Simon Varley i ett mejl som gått ut till föräldrarna på skolan.

Under morgonen har han informerat personal och elever om det inträffade.

– Personalen fick information först, både muntligt och skriftligt, sedan har de pratat med elever i sina respektive klasser. Det är viktigt med information innan rykten börja spridas. Händelsen har diskuterats och eleverna har fått ställa frågor, säger Simon Varley till SVT Nyheter Jönköping.

Han fortsätter:

– Det är förstås en hemsk händelse och vi gör vad vi kan för att eleverna ska känna sig trygga.

Flickan lämnades vid Dunkehalla kyrkogård. Foto: Johannes Tolf / SVT

Under resten av veckan kommer skolan att ha extra personal på den cirka 800 meter långa sträckan upp till och runt Huskvarna station.

– Vi tror inte att gärningsmannen kommer att återvända, men vi vill att eleverna ska må så bra som möjligt och vara trygga, därför gör vi det här.

Inga vittnesmål än

Polisen har i nuläget inga vittnesmål från vare sig Stationsgatan i Huskvarna eller Dunkehalla kyrkogård.

– Därför vill nu polisen uppmana personer som rört sig i dessa områden att höra av sig. Detta oavsett om man upplever att man sett något av värde. Alla vittnesmål kan hjälpa polisen med en bättre bild, säger Thomas Agnevik.

I nuläget släpper polisen inte uppgifter om eventuella signalement på gärningsperson. Detta för att inte påverka eventuella vittnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.