Abdirahman Mohammed Ahmed Foto: Bosse Carlqvist

Försvarade Paolo Robertos bröstinlägg – får lämna FI

Uppdaterad
Publicerad

Ett debattinlägg på SVT Opinion leder nu till att 17-årige Abdirahman Mohammed Ahmed från Vaggeryd tvingas lämna det politiska arbetet i styrelsen för Unga feminister. Han kritiseras för att ha stött ett inlägg som uppfattas som sexistiskt och fick välja – dra tillbaka artikeln eller lämna styrelsen. Han valde att låta artikeln ligga kvar.

SVT Opinion skriver han om ett kritiserat inlägg av skådespelaren och TV-kocken Paolo Roberto som skrev ”Bröst visar att män kan fokusera på två saker samtidigt”, Abdirahman menar att det var ett dåligt skämt, men inte värt att fokusera på i jämförelse med verkliga jämställdhetsproblem.

– Jag trodde man kunde stå för sin egen åsikt och ändå arbeta för jämställdhet, Abdirahman Mohammed Ahmed.

Verklig sexism, skriver Abdirahman i artikeln, är övergrepp på kvinnor, som våldtäkter, könsstympning,  hedersrelaterat våld, och hot som gör att kvinnor inte vågar gå ut.

–Det där är riktiga problem, inte ett skämt, menar han

”Följer inte regler”

Men hans resonemang föll inte i god jord inom Unga feminister.

– Det här handlar om att det är en förtroendevald som inte har följt de regler och rutiner som vi har för hur vi representerar vår politik, säger Hedda Tingskog, sammankallade i styrelsen för Unga feminister.

– Det är ingen som har fått sparken från sitt jobb, utan det här är fråga om någon som inte har tagit till sig förutsättningarna för ett politiskt engagemang i en demokratisk organisation.

Fick ett val

– De sade att antingen tar du tillbaka eller så avgår du och det är ju ett sorgligt krav, säger Abdirahman Mohammed Ahmed.

Många av hans skolkamrater stödjer honom.

– Jag tycker att det var en löjlig sak att han ens fick ett sådant val att göra, men jag tycker han gjorde rätt i att ha kvar artikeln, säger Victoria Coric.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.