Foto: Övning vid Hagshult/Arkivbild SVT

Försvaret misstänker spioner i länet

Uppdaterad
Publicerad

Utländska fordon fanns på plats när militären övade i Skillingaryd och Hagshult nyligen. Försvarsmakten misstänker att personer från främmande makt fanns på plats. – Vi tror att de kan ha varit där för att skaffa sig underrättelse, säger Jan Bohman, informationschef vid Militärregion Syd.

Under ett par veckor i augusti var Skillingaryds skjutfält var centrum för en stor internationell militärövning. I början av september hölls en stor övning på Hagshults flygbas utanför Värnamo. Försvarsmakten misstänker alltså att det kan ha förekommit spionage från främmande makt i samband med övningarna.

– Vi såg utländska fordon i anslutning till våra övningar i Skillingaryd och Hagshult, säger Jan Bohman, informationschef vid Militärregion Syd.

– Vi tror att de kan ha varit där för att skaffa sig underrättelse.

Hur ovanligt är det att något sådant sker?

– Det är inte ovanligt. Det är något vi är vana vid, så här har det varit många år i Sverige, säger Jan Bohman.

Tipstelefonlinje

Enligt Bohman är det troligt att det handlar om spionage från något annat land, men det skulle också kunna handla om kriminella gäng som fanns på plats. Gängen skulle kunna vara intresserade av försvarets dyrbara utrustning menar Bohman. Han säger att det också kan ha varit utländska gästarbetare som fanns i trakten.

I början av veckan upprättade Militärregion Syd en tipstelefonlinje för att få in tips från allmänheten om eventuella spionage.

– Det har egentligen ingenting med just de här två övningarna i Småland att göra, vi vill bara överhuvudtaget ha hjälp av allmänheten, säger Jan Bohman.

Finns det någon anledning till oro?

– Det tycker jag inte. Man ska vara realist och vara uppmärksam på sådant som avviker från vardagen, men det finns ingen anledning till rädsla eller oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.