Astronauten Christer Fuglesang kommer till Spira. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fuglesang gästar klimatveckan

Uppdaterad
Publicerad

Astronauten Christer Fuglesang kommer att tala på Klimatkonferensen den 13 september i Spira.

– Han sitter på mycket kunskaper som ingen annan i Sverige har, säger Andreas Olsson, energi och klimatstrateg på Länsstyrelsen.

Klimatkonferensen är en del av Klimatveckan som arrangeras i Jönköping den 6-13 september. Det är tredje året som arrangemanget genomförs. Det blir en vecka med föreläsningar och olika aktiviteter.

Allvarligt läge

Syftet med veckan är att öka medvetenheten om klimatförändringarnas negativa konsekvenser och vad vi måste göra för att kunna motverka dessa.

– De flesta är nog överrens om att en omställning måste göras, frågan är om vi gör det i tillräckligt hög takt, säger Andreas Olsson, som är ordförande i klimatveckans styrgrupp.

Bakom klimatveckan står Klimatrådet. Det leds av landshövdingen och samlas fyra gånger om året och består bland annat av företrädare från länets kommuner och Region Jönköping.

Klimatsmart mat

Lördagen den 10 september är det klimatdag i centrum i Jönköping. Utställare från hela länet kommer att visa upp sitt klimatarbete och besökarna kommer bland annat att bjudas på klimatsmart mat.

Veckan avslutas med en klimatkonferens på Spira. Där kommer bland annat årets klimatpris att delas ut.

– Det har delats ut sedan 2012 och den som får det ska ha gjort ett framgångsrikt klimatarbete i Jönköpings län, säger Andreas Olsson.

Veckan avslutas med klimatkonferensen på Spira där bland andra professor Karl-Henrik Robért, Karin Bodin, vd för Polarbröd och astronauten Christer Fuglesang kommer att föreläsa.

Hoppas på fullsatt

Att delta i är gratis, men en anmälan behövs och Andreas Olsson hoppas på fullsatt.

– Målsättningen är att vi fyller salen på Spira, det innebär 780 personer.

Vilket färdsätt tycker du att man ska använda för att ta sig till klimatkonferensen?

– En promenad från stationen efter att ha åkt med kollektivtrafiken är väl bra. Bor man i Jönköping är väl cykel eller en promenad ett bra alternativ, säger Andreas Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.