Personen fick sitta med neddragna byxor och äta frukost. Foto: TT

Funktionshindrad tvingades äta frukost på toaletten

Publicerad

Personalen inom omsorgsverksamheten i Vetlanda kommun anmäler att en vårdtagare med förvärvad hjärnskada tvingades äta frukost samtidigt som hen satt på toaletten.

Brukaren har hjälp av personliga assistenter i hemmet. Enligt anmälan fick brukaren sitta med byxorna neddragna på en hygienstol i en timme samtidigt som personalen serverade frukost. Anledningen tros vara stress och tidsbrist.

Anmälaren menar att brukaren blivit kränkt och att det dessutom ger dubbla signaler för en person med förvärvad hjärnskada att sitta på toaletten och få frukost samtidigt.

De personliga assistenterna föreslås nu få utbildning i etik och bemötande.

– Det här jobbar vi med kontinuerligt. Vi pratar om värdegrund och de lokala mål som omsorgsnämnden satt upp, säger Peter Sjöstrand, socialt ansvarig samordnare på Vetlanda kommun.

Tidigare i veckan rapporterade SVT Nyheter Jönköping om att ytterligare en verksamhet rapporterat avvikelse. Det handlade om stöld av morfintabletter hos en vårdtagare i samma kommun. Den händelsen har dessutom polisanmälts.

Läs mer: Avvikelserapporteringen viktig för verksamheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.