Ingen annan tid på året blir så många personer matförgiftade som nu under sommaren. Foto: TT

Grillen ger högsäsong för matförgiftningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar den tid på året då flest personer blir matförgiftade. Inte minst på grund av att många slarvar med grillningen. – Vi har ungefär en tredjedel av hela årets fall under juli och augusti, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Sommaren är matförgiftningens högsäsong. Framförallt är det under sensommaren juli – augusti en ordentlig topp kan ses när det gäller spridning av bakterier som sprids via mat.

– Vi har ungefär en tredjedel av hela årets fall under juli och augusti, berättar Malin Bengnér, biträdande smittskyddsläkare på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Ingen annan tid på året blir så många personer matförgiftade som nu under sommaren. Många blir smittade av exempelvis salmonella och campylobacter.

– Det beror på hur vi hanterar livsmedel under sommaren. Vi äter på ett annat sätt, mera utomhus, grillar, det är varmt ute när maten står framme så att bakterier kan tillväxa. Så det är våra vanor som påverkar detta.

Så skyddar du dig

Malin Bengnér berättar att råden är enkla: God handhygien, skilja noga på rått kött och sådant som man inte värmer upp, exempelvis sallad. Ha olika skärbrädor eller diska emellan.

Den tillagade maten får inte stå framme för lång tid i rumstemperatur eller ute i solen.

Borde inte folk känna till detta sedan tidigare?

– Jo vi har ju pratat om det här budskapet länge, och många känner nog till det. Men då och då brister det och kanske ännu mer om man är ute i sommarstugan och inte har samma tillgång till rinnande varmt vatten och så, då brister det, säger Malin Bengnér.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.