Bäst mat för äldre i Habo

Publicerad

Äldrematen i Habo får återigen högsta betyg i pensionärernas årliga undersökning.

För sjätte året i rad har pensionärsorganisationen SPF varit ute på äldreboendena i länet och betygsatt den mat som serveras till de äldre.

Återigen är det maten i Habo som är bäst. Idag stod det bland annat festsoppa och pannkakor på menyn och i köket gräddades det pannkakor för fullt.

– Det känns fanstatiskt roligt! Jag är jättestolt och jätteglad, säger Lena Bergström, kostchef i Habo.

Varför är Habo bäst?

– Jag tror det är för att vi är ett väl sammansvetsat team i köket. Det är duktiga och engagerade människor som jobbar här. De älskar att jobba med mat, människor och service, och ser människan bakom matlådan, menar Lena Bergström.

Kamp mot hel- och halvfabrikat

SPF:s matpatrull har provätit mat på 16 restauranger på äldreboenden i alla länets kommuner  och bedömt smak, utseende, miljö och bemötande.

Vetlanda, Värnamo och Eksjö får alla höga betyg men det är Habo som toppar listan för tredje året i rad. Gemensamt för kommunerna som får bra betyg är att mycket mat lagas från grunden och att det finns två rätter att välja mellan.

Äldrematen i Aneby och Vaggeryd får det lägsta betyget – deras stekta strömming och hokifilé fick underkänt vid SPF:s besök.

SPF menar ändå att maten och servicen generellt blivit bättre men kampen mot hel- och halvfabrikaten fortsätter.

– Om man lagar mat från grunden då blir det bra. Det är ju konstigt att kommunerna inte begriper att det är billigare och bättre med kock, än att inhandla färdigprodukter, säger Curt Carlqvist, initiativtagare till SPF:s matpatrull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.